Caritas Požeške Biskupije nastoji djelovati i tijekom epidemije koronavirusa

U novonastalim okolnostima suzbijanja širenja koronavirusa te mjera zaštite Civilnog stožera Republike Hrvatske i Caritas Požeške biskupije nastoji dalje djelovati na poticaj požeškog biskupa Antuna Škvorčevića.

IMG-548edec276857a79d9ae796abb869e8c-V.jpg
Autor
 Požeška Biskupija/Laudato/A.K.K.
Fotograf
 Požeška Biskupija
Objavljeno:
 
27.03.2020 21:52

Požeški biskup Antun Škvorčević i predsjednik Caritasa u svom pismu od 18. ožujka 2020., između ostalog piše
 
- 'U trenutačnom izvanrednom pastoralnom stanju napose je važno da ne napustimo bolesne, starije, siromašne i osamljene sugrađane. Ondje gdje svećenici poznaju susjede spomenutih osoba, zamolit će ih da kao bližnji suosjećajnom solidarnošću, povezani sa župnim Caritasom i njegovim volonterima vode o njima brigu te da odgovore na njihove potrebe u okviru župnih mogućnosti ili ih preporuče socijalnim službama.' – pisao je biskup Škvorčević.
 
Biskupijski Caritas je u ovom vremenu intenzivirao različite projekte pomoći osobama koje su redoviti korisnici njegove pomoći kao i osobama koje se nalaze u rizičnoj skupini s obzirom na zarazu koronavirusom. Pridržavajući se uputa Civilnog stožera Republike Hrvatske i izdanih preventivnih mjera Caritas redovito dostavlja topli obrok svojim korisnicima čiji je broj, usred trenutne situacije, porastao. Obroci se dostavljaju na kućnu adresu korisnika s velikom pažnjom na osobni kontakt, a s korisnicima se komunicira telefonskim putem te su im volonteri na raspolaganju i za druge potrebe kao što su nabavke lijekova, higijenskih potrepština i drugih stvari potrebnih za redovito životno funkcioniranje kao i za riječi utjehe i ohrabrenja.
 
K tome, brojni su korisnici zatražili Caritasovu pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama, a Caritas im je navedeno, sukladno svojim mogućnostima, darovao. Telefonski broj Caritasa je dostupan tijekom cijeloga dana, a volonteri središnjeg biskupijskog Caritasa kao i volonteri župnih Caritasa diljem Požeške biskupije u međusobnom su dosluhu kako bi pomogli starijim i drugim osobama koje se nalaze u rizičnoj skupini i drugim težim životnim okolnostima. Caritasova akcija 'Kruh i mlijeko za svaki dan' namijenjena najsiromašnijim korisnicima s područja grada Požege odvija se redovito uz pridržavanje svih mjera predostrožnosti izdanih od nadležnih civilnih službi. Brojni volonteri koji su se uključili u akcije pomaganja starijim osobama su u svakodnevnom kontaktu s caritasovom središnjicom u Požegi te kroz pomoć i brigu nastoje odgovoriti na potrebe onih koji su osobito pogođeni trenutnom situacijom.
 
Jednako tako, Centar za život i obitelj, na čelu s voditeljicom Anom Matković, koji djeluje pri Caritasu preko telefonske linije otvoren je i dalje za bračno, obiteljsko i drugo savjetovanje a dostupan je i preko svojih profila na društvenim mrežama. Odgovarajući na trenutne izazove i potrebe dvadesetak volontera s područja Požeštine se uključilo u izradu platnenih zaštitnih maski za lice, a nekoliko pravnih i fizičkih osoba je darovalo materijal za izradu maski. One su namijenjene prvenstveno osobama čije je obavljanje posla neophodno za redoviti život poput djelatnika u civilnim službama gdje je Caritas u kontaktu sa voditeljima pojedinih službi, a uz to zaštitne maske su namijenjene i starijoj populaciji i rizičnim skupinama ljudi. Moguće ih je zatražiti i nabaviti u sjedištu Caritasa u Požegi telefonskim putem.

Pored toga Caritas je primio iz robnih zaliha Republike Hrvatske donaciju prehrambenih artikala namijenjenih za caritasovu kuhinju i siromašne osobe. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!