Ekumenski susret trojice kršćanskih biskupa predvodio mons. Škvorčević

U Biskupskom domu u Požegi danas su se susreli zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije Perić, episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk te požeški biskup i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog Antun Škvorčević.

8.jpg
Autor
pozeska-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
pozeska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
02.06.2020 18:30

Domaći biskup Antun podsjetio je na znakovitost ovog susreta u vremenu neposredno nakon blagdana Duhova, koji su katolici proslavili prošle nedjelje a koji će pravoslavni proslaviti sljedeće nedjelje, povezan u svijetu s ekumenskim nastojanjima.

Duhovi dozivaju kršćanima u svijest kako je Crkva djelo Isusa Krista, živo u snazi Duha Svetoga te u tom svjetlu i s polazišta vjere razmišljaju o svojim odnosima, mole za jedinstvo Isusovih učenika i promiču međusobno povjerenje.

Biskup je podsjetio na susret svih episkopa Srpske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj s delegacijom Hrvatske biskupske konferencije, održanog u siječnju prošle godine, koji je bio snažna postaja u nastojanju oko međusobnog razumijevanja i povezivanja pastira dviju Crkava s obzirom na njihovo evanđeosko poslanje u Republici Hrvatskoj.

Nakon izolacije zbog ugroze koronavirusom i potresa u Zagrebu i okolici ugledni sugovornici imali su prigodu na ovom susretu razgovarati o nekoliko zajedničkih pitanja, važnih za svjedočenje kršćanskih vrijednosti u konkretnim situacijama hrvatskog društva.

Među ostalim, nastojali su definirati zajednički stav o pravu vjernika na pristup svetim tajnama i život po vjeri u vrijeme obustave okupljanja u Hrvatskoj zbog ugroze koronavirusom. Utvrdili su potrebu njegovanja kršćanske kulture spomena na žrtve stradanja iz zajedničke prošlosti, kako s obzirom na Jasenovac i Bleiburg tako i na druge teške događaje sve do domovinskog rata, tražeći mogućnost da oni ne budu povezani s povredama bilo koga ili provokacijama političke ili druge naravi.

Započeli su razgovor o pojedinim pastoralnim pitanjima kao što su mješovite ženidbe, vjeronauk u školi i zajednički stav o moralnim društvenim problemima. Zaključili su kako su susreti episkopa i biskupa nezamjenjivi za promicanje međusobnog povjerenja i suradnje dviju Crkava s obzirom na različita - pa i najteža - pitanja s evanđeoskih polazišta, i nastojanja da im upletenost u dnevno-politička događanja ne oduzmu snagu i vjerodostojnost.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!