Korizmena duhovna obnova za svećenike i đakone

Korizmena duhovna obnova svećenika i đakona Požeške biskupije održana je jučer u dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi.

1.jpg
Autor
pozeska-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
pozeska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
17.03.2020 11:17

Duhovnu obnovu trebao je predvoditi biskup Ratko Perić iz Mostara. No, zbog njegove spriječenosti nastalim okolnostima s koronavirusom, njegov nagovor izložio je požeški biskup Antun Škvorčević.

Biskup Ratko je najprije obrazložio zašto je papa Franjo Apostolskim pismom u obliku motu proprija 'Aperuit illis' Treću nedjelju kroz godinu proglasio Nedjeljom Božje riječi. Na eventualni mogući prigovor zašto jednu nedjelju proglašavati Nedjeljom Božje riječi, kad se svake nedjelje i svakog dana naviješta Božja riječ, biskup je odgovorio činjenicom kako Crkva još od davne 1264. godine posebnog dana slavi svetkovinu Tijela i Krvi Kristove, premda se Presveta Euharistija slavi svake nedjelje i svakog dana.

Protumačio je zatim što je zapravo učinio uskrsli Gospodin Isus kad je učenicima na putu u Emaus 'otvorio pamet da razumiju Pisma': Pomogao im je razumjeti, iznutra shvatiti četiri božanske istine, koje su im dotad bile neshvatljive. Prva istina odnosi se na Isusovo raspeće (crucifixio): svaki čovjek ima svoj križ i vlastito raspeće, a u križu je ljubav – smisao života.

Druga istina odnosi se na Isusovo uskrsnuća (resurrectio): Raspeti i umrli Krist nije ostao u grobu, nego je uskrsnuo, njegovo uskrsnuće od mrtvih je fizička i metafizička stvarnost, uskrsli Krist će nam suditi na Božjem sudu.

Silazak Duha Svetoga je treća istina (descensio Spiritus Sancti): Na Isusovim učenicima će se ispuniti Očevo obećanje da će im poslati Duha Svetoga, i da će u snazi toga Duha biti Isusovi svjedoci do kraja svijeta.

I konačno, četvrta istina se odnosi na poslanje naviještanje evanđelja (evangelizatio): Učenici će primiti kao zadaću radosnu vijest koju su slušali i zapamtili, prenositi je drugima i poučavati pripadnike svih naroda kako biti Isusovim učenicima.

U drugom dijelu programa pod naslovom 'Eklezijalnost u svećeničkom poslanju – Aktualna pastoralna pitanja', biskup Antun se osvrnuo na određene pastoralne izazove koje je pokrenula situacija s koronavirusom, te je obrazložio neke stavove iz svoga Pisma vjernicima o opasnosti koronavirusa 'Budni budite i u svako doba molite' (Lk 21, 36).

Istaknuo je kako se i u sadašnjem okolnostima svećenici trebaju kloniti samovolje te ono što se odnosi na pitanja crkvenog života, napose liturgijskog provoditi u eklezijalnom duhu prema crkvenim odredbama, ne dokidajući pastoralne obveze nego ih prilagođujući nastalim uvjetima. U tom smislu bilo je riječi o tome kako uz sve mjere opreza slaviti svetu misu, organizirati uskrsne ispovijedi vjernika, pohoditi starije i bolesne osobe prije Uskrsa, te napose pružati pomoć siromašnima i ostvarivati karitativne projekte.

Pored toga biskup je progovorio o liturgijskoj higijeni kao nužnoj sastavnici svakog sakralnog prostora, objasnivši važnost redovitog provjetravanja i čišćenja crkve, održavanja čistima liturgijskih predmeta, brige za hostije, njihovu nabavu i čuvanje od vlage i kvarenja te čistoće onih koji s njima rukuju – od sakristana i ministranata do svećenika na oltaru. Spomenuo je značenje blagoslovljene vode na ulazu u crkvu kao sakramentala i način njezine higijenske upotrebe.

U trećem dijelu programu sudionici duhovne obnove uputili su se u požešku Katedralu na slavlje pokorničkog bogoslužja s prigodom za osobnu ispovijed, koje je predvodio Krunoslav Siroglavić, tijekom kojeg je za ispit savjesti upotrijebio tekst što ga je za tu prigodu sastavio biskup Ratko Perić. Program je zaključen pobožnošću Križnoga puta i molitvom za bolesne i preminule svećenike.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije