Krštenje šestog djeteta obitelji Grgić u Novskoj

Požeški biskup Antun Škvorčević 14. listopada u župi sv. Luke Evanđelista u Novskoj krstio šesto dijete obitelji Grgić i drugo dijete obitelji Herceg.

krstenja-novska.jpg
Autor
IKA/Laudato/F.M.S.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
15.10.2018 10:37

Biskup Škorčević je u župnoj crkvi u Novskoj predslavio euharistijsko slavlje tijekom kojeg je krstio djevojčicu Katarinu, šesto dijete Vlade i Sanje Grgić, te dječaka Lovru, drugo dijete Darija i Mateje Herceg. S njim su koncelebrirali župnik Milan Vidaković, župni vikar Josip Prpić i biskupov tajnik Ivan Rončević.

U pozdravu biskup je naglasio da je rođenje dvoje novih ljudi događaj kojem se treba radovati. Supružnicima Grgić i Herceg čestitao je za dar novog života te im je zahvalio što su primanjem toga dara postali najbolji graditelji hrvatske budućnosti i Božje vječnosti, jer čovjek snagom Isusove ljubavi koja je pobijedila smrt nastavlja živjeti i preko groba. Pojasnio je da će u svetom krštenju sudbina ove djece biti stavljena u moćne ruke Isusa Krista, pobjednika nad smrću.

U homiliji biskup je kazao kako u svijetu i u Hrvatskoj prevladava  materijalnost i gomilanje materijalnih dobara. Zbog takve situacije u svijetu čovjeka Isusov poziv u pročitanom nedjeljnom evanđelju upućen bogatom mladiću da ostavi sve i pođe za njim, na čovjeka može djelovati zbunjujuće. Prema biskupovom pojašnjenju Isusov poziv da treba ostaviti sve kako bismo dobili sve označuje put traženja vječnosti i svjedoči o tome da  je on unatoč gomilanju dobara život moguć i ostvariv u Bogu.

- Isus nas upozorava na opasnost da postanemo slugama bogatstva, umjesto da ono nama služi. Isusov poziv da ostavimo sve utemeljen je u logici ljubavi kao jedinom putu u život. Naime, zgrtanje materijalnog bogatstva povezano je sa sebičnošću koja nas zatvara u nas same i utvrđuje u samodostatnosti. Međutim, naše postojanje uronjeno je u paradoksalnost ljubavi koja je napuštanje sebe, umiranje sebi, življenje za drugoga da bismo istinski pronašli sebe, živjeli smisao i puninu. To je put kojim je pošao sam Sin Očev kad se utjelovljenjem lišio svoje božanske slave, i u smrti predao sebe dokraja za nas, te nam tako otvorio puninu života - protumačio je mons. Škvorčević.

Biskup je ustvrdio da obitelji s brojnom djecom, poput obitelji Grgić, ostvaruju zakonitost ljubavi živeći potpuno sebedarje. Rekao je da ima onih koji se takvim supružnicima podsmjehuju i koji ih ''ravnajući se po pravilu sebičnosti'' smatraju ludima što usred općeg hedonističkog mentaliteta koji porod smatra teretom, one primaju brojnu djecu. Za razliku od brakova, u kojima nema sebedarne ljubav, nego je zavladala sebičnost te nerijetko završavaju u rastavi, supružnici koji žive nesebično jedno za drugo, ne samo da mogu biti vjerni u braku, nego svoju bračnu ljubav i žrtvu stavljaju u službu života te u svojoj djeci vide najveće blago i radost, svjedoče mudrost o kojoj govori ulomak prvog čitanja iz Knjige mudrosti. Pozvao je sudionike slavlja na molitvu da u našoj domovini bude što više obitelji poput obitelji Grgić, koje ne dopuštaju da ih razori sebičnost i koje se ne boje života, već snagom Božje ljubavi mudro grade međusobno zajedništvo.

Na završetku Misnog slavlja biskup je čestitao supružnicima Grgić i Herceg što sada na rukama drže svoju u krštenju preporođenu djecu, te im je poželio puno radosti i blagoslova u njihovu odgoju. Zahvalio je nazočnim majkama i očevima, bakama i djedovima koji su na Misno slavlje poveli svoju djecu i unučad, i na taj način ih poučili kako pripadaju Bogu. Zahvalio je i vjernicima za njihovu molitvu za duhovna zvanja, spomenuvši da su i dvojica nazočnih bogoslova njezin plod.

Nakon Misnog slavlja biskup se u župnom stanu susreo sa članovima obitelji Grgić, zanimao se za njihov obiteljski život, djeci je podijelio darove, a roditeljima novčani prilog.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!