Mons. Škvorčević: Nismo onaj dio u Hrvatskoj koji ništa drugo ne vidi osim nemoći i zla!

Usred nemoći hrvatskog društva važno je vjerom iskusiti i svjedočiti Božje, rekao je mons. Škvorčević okupljenima na blagdan Svijećnice u Požegi.

DSC03868.JPG
Autor
Požeška biskupija/Laudato/M.P.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
04.02.2018 10:53

Na blagdan Prikazanja Gospodinova, Svijećnicu i na Dan posvećenog života, 2. veljače u Požegi je organiziran duhovni program za redovnike i redovnice koji djeluju na području Požeške biskupije.
 
Ponajprije p. Hrvoje Mravak, isusovac, u Dvorani Biskupskog doma bl. Alojzija Stepinca održao je nagovor pod naslovom ''Proročki duh redovničkog poziva''. Iz svoga redovničkog iskustva posvjedočio je da je Bogu posvećenim osobama najvažnije njegovati odnos prema Bogu, kako bi njihov život bio kontemplacija u akciji, i kako bi u pravoj slobodi mogli vršiti svoje proročko poslanje u Crkvi.
 
Preporučio im je da pritom primjenjuju ignacijansku metodu molitve tzv. egzamen, kojom se njeguje odnos s Bogom i prepoznaje njegova prisutnost u svakodnevnim događajima i osjećajima.
 
Zatim su redovnici i redovnice u obližnjoj crkvi sv. Lovre slavili Službu večernjih hvala i imali prigodu za osobnu ispovijed, te se u Katedrali pridružili vjernicima u molitvi svete krunice. Sudjelovali su potom na svečanom euharistijskom slavlju u Katedrali koje je predvodio biskup Antun Škvorčević u zajedništvu sa svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova i Župe sv. Terezije te svećenika predstavnika redovničkih zajednica.
 
U homiliji biskup je podsjetio nazočne vjernike da smo posredstvom medija svakodnevno u Hrvatskoj dionici stanja u kojem je gotovo sva pozornost usmjerena na negativno, zlo i nemoćno te nas to zaustavlja na površini stvarnosti, ne vidimo joj dubinu i nismo njezini dionici. Kazao je da nas slavlje blagdana Prikazanja Gospodinova u hramu želi uključiti u višu razinu postojanja, u Božju stvarnost života kako bismo usred nemoći hrvatskog društva vjerom iskusili i svjedočili ono što Bog ostvaruje za nas u Isusu Kristu.
 
- Mi smo se večeras u našoj Katedrali svrstali u malu procesiju da bismo posvjedočili kako nismo onaj dio u Hrvatskoj koji ništa drugo ne vidi osim nemoći i zla, nego smo povorka koja je krenula s Isusom te ga prati od prikazanja u jeruzalemskom hramu do njegova konačnog prikazanja na križu - rekao je biskup.
 
Poručio je nazočnima da su time što su se svrstali u Isusovu povorku, među proroke i proročice, posvjedočili kako žele biti sinovi i kćeri svjetla, koji se ne boje ni hrvatskog ni svjetskog mraka, i koji svoju svakodnevicu, pokatkad mučnu i tešku, žive u Božjem svjetlu. Nerijetko smo nezadovoljni, rekao je, što se naše ljudske nade ne ostvaruju, ali možemo biti sretni poput starca Šimuna i proročice Ane što se na nama ostvaruju Božja iščekivanja i nade.
 
Nazočne redovnike i redovnice biskup je podsjetio da su u svom krštenju već bili prikazani Bogu, sjedinili se s Isusovim prikazanjem na križu i postali dionici njegove uskrsne pobjede, ali da su tome dodali još jedno svoje životno prikazanje, kad su se 'ne vlastitom pobudom, nego poticajem Božjim' opredijelili živjeti evanđeosko siromaštvo, poslušnost i čistoću radi kraljevstva nebeskog.
 
Rekao je još da je po njihovom oduševljenom opredjeljenju za Isusa Krista, po svetim zavjetima na svoj način prisutno u Hrvatskoj kraljevstvo Božje, i da su oni svojim životom  poziv ljudima neka ne stvaraju podjele, međusobno se ne svađaju, ne budu zli jedni prema drugima nego da se uključe u djelo koje je Bog ostvario u Isusu Kristu, te postanu dionicima njegova bogatstva.
 
Pozvao je nazočne da budu molitelji za osobe posvećenog života, kako bi zaista bile ono na što su pozvane i za što su se opredijelile, te bile u Požeškoj biskupiji izazovni znak Božjeg kraljevstva, njegove moći u nemoćima svijeta.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!