"Neka pobijedi prvo dostojanstvo učitelja - ljubav i požrtvovnost za učenike"

Pred Došašće biskup Antun Škvorčević održao duhovna obnovu za vjeroučitelje i odgajateljice u vjeri.

biskupppppppppp.jpg
Autor
požeška-biskupija.hr/Laudato/L.Ž.
Fotograf
pozeska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
30.11.2019 18:08
Pred početak Došašća, u subotu 30. studenog, u Požegi je održana duhovna obnova za vjeroučitelje i odgajateljice u vjeri Požeške biskupije. Euharistijsko slavlje u crkvi sv. Lovre predvodio je biskup Antun Škvorčević, koji se u homiliji osvrnuo i na štrajk prosvjetnih djelatnika.

- Ovih dana naša javnost bavi se među ostalim i pitanjem tko je za štrajk prosvjetnih djelatnika, a tko protiv njega, a s obzirom na to podijeljeni su i vjeroučitelji. Razmišljanje koje je danas na ovom susretu potaknula Božja riječ upućuje nas na evanđeoska polazišta u prosuđivanju društvenih zbivanja. To je napose važno za vjeroučitelje, prosvjetne djelatnike s crkvenim mandatom, koji imaju i svojevrsnu dužnost pomagati drugima tako da unose svjetlo vjere u događanja čiji su dionici – povezao je mons. Škvorčević.

Biskup je nastavio kako štrajk pokreće brojna pitanja poput "Tko može prosuditi jesu li kod nas prije štrajka upotrijebljeni svi partnerski putovi dijaloga, da bi se štrajk mogao opravdati kao krajnje sredstvo?", "je li u sadašnjoj fazi štrajka prosvjetnih djelatnika ponestalo partnerstva između sindikata i Vlade pa je preuzeo maha ultimativni pristup kojim se ne može postići nikakav dogovor?" i druga. Biskup zaključuje da treba podržati prosvjetne djelatnike u njihovu nastojanju oko vlastitih prava i dostojanstva, no ističe da nije naglasak na materijalnim prihodima.

- Teško je prihvatiti da se ono sastoji isključivo u većim materijalnim prihodima utemeljenim u koeficijentima složenosti rada, koji, dakako, nisu beznačajni. Izvorno dostojanstvo prosvjetnih djelatnika ostvaruje se u posvemašnjoj predanosti, ljubavi i požrtvovnosti za mlade naraštaje, čijoj izgradnji i rastu trebaju služiti. Kako se boriti za vlastita prava a da se ne povrijedi ili ne naudi tom svojem izvornom dostojanstvu? Je li višetjedni štrajk doveo prosvjetne djelatnike u stanje da im u borbi oko vlastitog statusa učenici više nisu prvi i najvažniji? Vjeroučitelj treba imati trajno na umu, kako je vjera u njegovu odgojno-obrazovnom djelovanju trajni čin darovanosti života Bogu i bratu čovjeku, te je pozvan iz ove svijesti nastojati oko svoga socijalnog statusa, i s tih polazišta očitovati solidarnost sa svima drugima kojima je stalo do vlastitog dostojanstva, ali tako da ne naškodi dostojanstvu učenika. Neka Bog pomogne da u štrajku prosvjetnih djelatnika ne ponestane dijaloga socijalnih partnera te da pobijedi prvo i najvažnije njihovo dostojanstvo: Ljubav i požrtvovnost za učenike – zaključio je biskup svoju propovijed.

Podsjetimo, biskup Antun Škvorčević je osnivač Katoličke klasične gimnazije i osnovne školi u Požegi, Virovitici te osnovne škole u Novskoj.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije