Obljetnica posvete crkve sv. Lovre u Požegi

Misno slavlje predslavio je mons. Antun Škvorčević, požeški biskup.

sv-lovre-crkva.jpg
Autor
pozeska-biskupija.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
pozeska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
17.11.2019 00:20

Slavlje je započelo na prostoru ispred crkve molitvom za požeške isusovce i učenike njihove Gimnazije i Akademije u 18. stoljeću, pokopane u kripti crkve, za poglavare i učenike požeškog Orfanotrofija te za one koji su kao žrtve 'Križnog puta' 1945. bili ubijeni u Požegi i pokapani pokraj ulazu u crkvu sv. Lovre, gdje je njima u spomen podignut križ. Nakon molitve profesori i gimnazijalci položili su pod križ upaljene svijeće.

Biskup je započeo homiliju primjedbom kako je znakovit nedostatak svjetla u jednom dijelu crkve sv. Lovre zbog kvara na električnim instalacijama jer nas podsjeća da je daleko teže kad svjetla nema u nama, živom Božjem hramu. Naglasio je kako je smisao slavlja Obljetnice posvete crkve u tome da nas Isus Krist svojom prisutnošću u snazi Duha Svetoga prosvijetli u srcima, istrgne iz mraka naših nemoći, te budemo svijetli u sebi i za druge.

Potom se osvrnuo na gradnju crkve sv. Lovre, polazeći od onoga što su znanosti i umijeće srednjeg vijeka ugradili u nju. 

Biskup je ustvrdio i kako se pored navedenog, valja zaustaviti pred molitvom, vapajima u nevoljama i radosno-zahvalnim osjećajima Bogu za primljena dobra mnoštva mladih ljudi dok su ih ovdje okupljali Isusovci iz Gimnazije i Akademije od 1699. do 1773. godine. Potom Pavlini, mladi iz Orfanotrofija i Konvikta od 1835. do 1946. godine, pa sve do nas današnjih njezinih posjetitelja.

Biskup Škvorčević je napomenuo kako sva zgusnuta duhovnost u ovoj crkvi nije prvenstveno utemeljena na matematici, fizici, astronomiji ili bilo kojem drugom pozitivističkom pristupu, nego na vjeri koja je bila živa u srcima ljudi, ljubavi za Boga koja je u njima gorjela i nadi koja se nije dala pokolebati.

- A svi oni osluškivali su ovdje Božju riječ, hranili se euharistijskim otajstvom, snagom Duha bili povezani u zajedništvo Isusova mističnog tijela Crkve, svjedočili taj svoj status u svakodnevnom životu kao djeca i mladi, bračni drugovi i obitelj, stariji i bolesni, s pogledom uprtim u onaj smisao i cilj našeg postojanja kojem nas je poveo Isus Krist svojom mukom, smrću i uskrsnućem - ustvrdio je biskup.

Zaključio je da nam ova materijalna crkva sv. Lovre snažno svjedoči o toj živoj Crkvi koja se ovdje u Požegi ostvarivala tijekom osam stoljeća, i koja se danas u njoj ostvaruje, izgrađujući našu mladu požešku mjesnu Crkvu pod nebeskom zaštitom sv. Lovre i bl. Alojzija Stepinca.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije