Održana edukacija nove skupine župnih animatora

Na drugom djelu radionica sudjelovalo 60-ak mladih srednjoškolaca i studenata.

a.jpg
Autor
Požeškabiskupija/Laudato/L.Ž.
Fotograf
pozeska-biskupija.hr/Laudato
Objavljeno:
 
01.02.2020 16:11
Nakon prvog dijela radionica temeljne edukacije nove skupine župnih animatora u Požeškoj biskupiji, 1. veljače u organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih i svećenika dekanatskih koordinatora te koordinaciju Pastoralnog centra u Požegi, održan je drugi dio radionica te je tako zaključena temeljna edukacija župnih animatora. Time je šezdesetak mladih srednjoškolaca i studenata osposobljeno za suradnike u određenim župnim pastoralnim aktivnostima. Svi mladi koji završe temeljnu edukaciju mogu pristupiti specijalizacijama čija je svrha stjecanje dodatnih informacija i vještina za konkretno područje rada u župi. S obzirom na to, ovogodišnja specijalizacija predviđena je 30. lipnja i 1. srpnja u Velikoj.
 
U prostorima Odgojno-obrazovnog centra u Požegi okupljene mlade pohodio je požeški biskup Antun Škvorčević. Pozdravivši svakog pojedinog od njih, biskup Antun je na početku susreta pročitao redak iz drugog izvještaja o stvaranju u Knjizi postanka u kojem sveti pisac slikovitim rječnikom tumači kako je Bog stvorio čovjeka: "Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postade čovjek živa duša " (Post 3, 7). Čitanje je zaključio molitvom Duhu Svetom. Biskup je potom kazao kako se raduje što postoje mladi vjernici koji, uz mnoga druga nastojanja, žele biti animatori mladih u svojoj župi. Kazao je da nam pročitani redak svjedoči kako je Bog u mrtvo ljudsko tijelo oblikovano od praha zemaljskog udahnuo dah života te je čovjek tako postao živa duša. Istaknuo je da nam to pomaže shvatiti što je animator mladih. Pojasnio je da se latinski "duša" naziva "anima", te se stoga idući korijenskim putem može reći da je animator onaj koji je oživljen u svojoj duši i koji želi drugoga pokrenuti da bude živ na isti način. Kazao je da je to djelovanje slično filmskom animatoru, koji udahnjuju pokrete u nacrtane mrtve likove te oni počnu hodati, govoriti, smijati se i ponašati se kao živi. Animatori mladih u župama, najprije sami pokrenuti Božjim Duhom, žele u druge udahnuti Božje duhovne dimenzije i na taj način postaju su-pokretači njihova snažnijeg života po vjeri. Potaknuo je mlade neka se trude steći potrebne vještine za službu animatora, ali neka svoje djelovanje ne svedu samo na pitanje kako će ga tehnički obavljati, već da trajno nastoje biti ispunjeni onim moćima Duha Svetoga koje ih pokreću i čine duhovno živima i djelatnima u obitelji, školi, na radnom mjestu, u župnoj zajednici. Poželio im je mnogo radosti u nastojanju da kao animatori pokreću mlade kako bi bili u živom odnosu s Bogom i jedni s drugima u svojim župnim zajednicama.

b.jpg

 
Nakon završene temeljne edukacije, nove župne animatore očekuje zajednički susret u Požegi kada će im između ostaloga biti uručen dokument o završenoj temeljnoj edukaciji te biti predstavljeni određeni pastoralni programi, napose iz područja pastorala mladih i duhovnih zvanja.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!