Pismo biskupa Škvorčevića o proslavi Velikog tjedna

Vjernike je pozvao da se u svojim domovima duhovno pridruže obredima Velikog tjedna u svojim župama.

3.jpg
Autor
pozeska-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
pozeska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
03.04.2020 12:21

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je pismo svećenicima o slavlju Velikog tjedna u vrijeme opasnosti zaraze koronavirusom.

- Ovogodišnji Veliki tjedan Isusove muke, smrti i uskrsnuća povezan je s posebnom žrtvom, jer zabrana okupljanja zbog opasnosti zaraze koronavirusom priječi da svete obrede slavimo u našim crkvama uz sudjelovanje Božjeg naroda. Valja nam i to sjediniti s Isusovom žrtvom i s patnjom svih onih koji su pogođeni trenutačnim nevoljama. To stanje poziv je nama svećenicima da slavljima Velikog tjedna pristupimo s posebnim vjerničkim raspoloženjem srca i pobožnošću te u njih duhovno saberemo sve one koji su povjereni našoj brizi - napisao je Škvorčević na početku pisma.

Vjernike je pozvao da se u svojim domovima duhovno pridruže obredima Velikog tjedna u svojim župama. Podsjetio je da imaju mogućnost pratiti prijenose svetih Misa na javnim medijima, ili se izravnim internetskim prijenosom sjediniti sa svetim slavljima u vlastitoj župnoj crkvi ako on postoji ili iz požeške Katedrale, odakle se on svakodnevno prenosi putem web-stranice Požeške biskupije.

- Sve župne crkve tijekom Svetog tjedna bit će otvorene u određeno vrijeme za osobnu pobožnost vjernika, uz poštivanje odredaba koje su s time povezane, a sva slavlja održat će se u zatvorenoj crkvi. Liturgijski prostor u crkvi uredit će se u skladu s propisima te i na taj način omogućiti vjernicima koji je posjećuju ili su virtualno u njoj putem prijenosa da budu dionici svetih otajstava - kazao je Škvorčević.

Govoreći o obredima Velikog tjedna donio je sljedeće uredbe koje prenosimo u cijelosti:

1. Nedjelja Muke Gospodnje – Cvjetnica proslavit će se u zatvorenoj župnoj crkvi po Trećem obliku: Običnim ulazom bez procesije, predviđenim u Rimskom misalu (str. 172). Ovisno o službenicima koji će biti uz svećenika, obdržavajući propis o zabrani okupljanja, slavlje će biti popraćeno pjevanjem, a navještaj Evanđelja Muke Gospodnje raspoređen po ulogama na tri čitača. Preporuča se tom prigodom uresiti oltar s vazom maslinovih ili drugih grančica, koje će predvoditelj na početku slavlja blagosloviti i na svršetku podijeliti sudionicima a njihov glavni dio sačuvati za Čistu srijedu sljedeće godine, od kojeg će dobiti pepeo za obred pepeljenja toga dana. Bit će znakovito da korizmu sljedeće godine započnemo s pepelom iz grančica ovogodišnje Cvjetnice, koja ima posebne oznake pokore i trpljenja zbog ugroze koronavirusom.

U požeškoj Katedrali slavlje na Cvjetnicu predvodit će dijecezanski biskup u 11.00 sati s izravnim prijenosom preko web-stranice Požeške biskupije.

2. Na Veliki četvrtak u požeškoj Katedrali, u 10.00 sati dijecezanski biskup u zajedništvu s ordinarijatskim svećenicima i iz Župe sv. Terezije Avilske predvodit će Misu posvete ulja. Svi svećenici u Požeškoj biskupiji, dijecezanski i redovnički, nastojat će pridružiti se ovom slavlju putem izravnog internetskog prijenosa sa spomenute biskupijske platforme, duhovno se sjediniti sa svećenicima u Katedrali te u sadašnjim posebnim okolnostima obnoviti svoja svećenička obećanja. Sveto ulje bit će podijeljeno župama kad završi izvanredno stanje u kojem se nalazimo i upotrijebljeno za slavlje svećeničkog ređenja, svete krizme, krštenja i bolesničkog pomazanja.

Toga istoga dana, na Veliki četvrtak svi svećenici zbog izvanrednog stanja imaju od Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata dopuštenje slaviti Misu večere Gospodnje u župnoj crkvi bez sudjelovanja naroda. Predvodit će je svaki župnik u svojoj župnoj crkvi sa službenicima u isto vrijeme kako je to bilo prijašnjih godina. Na „Slava Bogu“ zazvonit će zvona i zašutjeti do „Slava Bogu“ u bdijenju Velike subote, ispustit će se obred pranja nogu a na kraju će Presveto bez procesije biti pohranjeno u tabernakul na uobičajenom mjestu.

Slavlje Mise večere Gospodnje u Katedrali predvodit će dijecezanski biskup u 19.00 sati s izravnim internetskim prijenosom.

3. Veliki petak, dan je sabranosti, posta i molitve. Obred Muke Gospodnje slavit će župnik s potrebnim službenicima u župnoj crkvi, čije svetište treba biti uređeno u skladu s liturgijskim propisima za taj dan. Usred svetišta ispred oltara postavit će dovoljno veliki križ s korpusom zastrtim ljubičastim velom, koji redovito služi za ljubljenje na Veliki petak. Bogoslužje bez ulazne procesije započinje svećenikovim prostiranjem pred oltarom i križem. Nastavlja se Službom riječi s navještajem Isusove muke i smrti u zapisu evanđelista Ivana, po mogućnosti podijeljeno trojici čitača po ulogama, a završava velikom Molitvom vjernih u koju po odredbi Kongregacije pod broj 9 b. treba dodati nakanu Za one koji trpe u vrijeme pandemije, koju dostavljamo u prilogu. Središnji dio slavlja Velikog petka jest čašćenje Isusova križa. Svećenik će doći pred postavljeni križ u svetištu, skinuti s njega ljubičasti veo te izgovoriti ili zapjevati riječi: „Evo drvo križa na kom Spas je svijeta visio. Dođite poklonimo se!“. Potom će zajedno s nazočnim službenicima kleknuti i u tišini zamoliti Raspetoga da njemu osobno, župljanima i svemu svijetu oprosti grijehe, posvjedočiti mu zahvalnost za žrtvu ljubavi i izreći slavu njegovu spasonosnom križu. Slijedi zatim sveta pričest, kako je predviđeno u Rimskom misalu.

Toga istoga svetog dana prema župnom običaju u određeno prijepodnevno vrijeme župnik će u zatvorenoj župnoj crkvi sa službenicima moliti pobožnost Križnog puta.

U požeškoj Katedrali obred Muke Gospodnje prevodit će dijecezanski biskup u 18.00 sati s izravnim internetskim prijenosom, a prije podne u 9.00 sati predvodit će također u Katedrali pobožnost Križnog puta s izravnim prijenosom, u zamjenu za Križni put koji se u redovitim okolnostima u isto vrijeme obavlja na požeškoj Kalvariji.

U skladu sa župnim običajima, župnik će nakon obreda Muke Gospodnje postaviti u župnoj crkvi 'Božji grob', bez križa za ljubljenje. Neće biti organizirano noćno bdijenje pokraj njega, nego će ga vjernici pojedinačno pohoditi tijekom Velike subote u vrijeme kad je crkva otvorena, pridržavajući se odredbi o okupljanju.

4. Velika subota, dan je tišine, razmatranja otajstva Isusova počivanja u grobu i molitve. Vazmeno bdijenje dopušteno je samo u katedralama i župnim crkvama te će ga svaki župnik predvoditi u župnoj crkvi, a ono započinje u večernjim satima, kao i prethodnih godina. U sadašnjim izvanrednim okolnostima izostavit će se blagoslov vatre i procesija svjetla s uskrsnom svijećom. Župnik će započeti sveto slavlje tako da već postavljenu uskrsnu svijeću u svetištu zapali po mogućnosti upaljačem od kremena, kojim će označiti kako se vatra, svjetlost i toplina rađaju iz mrtve kamene stvarnosti, te upaljena svijeća svojim svjetlom predstavlja Isusa Krista, koji je svojim uskrsnućem iz smrti i groba upalio vatru života što pobjeđuje mrak. Na pjevani ili govorni način navijestit će potom pohvalu uskrsnoj svijeći. Slijedi Služba riječi, za koju će župnik izabrati biblijska čitanja, primjerena okolnostima bdijenja u župnoj crkvi. Na 'Slava Bogu' zazvonit će zvona, oglašavajući osmodnevno slavlje Uskrsa kao jedan dan i početak vazmenog vremena, koje traje pedeset dana. Krštenja katekumena u bdijenju Svete subote neće biti zbog toga što se u sadašnjim prilikama nije mogla ostvariti njihova redovita priprava, kako predviđaju crkveni propisi. Župnik će blagosloviti vodu pomno pripravljenu u čistoj posudi i predvoditi službu obnove krsnih obećanja, te će nakon toga njome poškropiti sebe i nazočne službenike. Euharistijska služba teče zatim kako je predviđeno u Rimskom misalu.

Vazmeno bdijenje u požeškoj Katedrali predvodit će dijecezanski biskup u 20.00 sati, koje će biti izravno prenošeno na platformi web-stranice Požeške biskupije.

5. Nedjelja uskrsnuća Gospodnjega proslavit će se u svakoj župi Požeške biskupije na način kako to omogućuju izvanredne prilike. U otajstvo koje slavimo posebno uključimo sve koji trpe zbog sadašnjeg stanja, među njima i vjernike koji nisu u mogućnosti sudjelovati u crkvi na svetoj misi.

U požeškoj Katedrali svečano euharistijsko slavlja Uskrsnuća Gospodnjega predvodit će dijecezanski biskup u 11.00 sati, a izravno će ga internetski prenositi platforma biskupijske web-stranice.

- Draga braćo svećenici! Međusobno povezani vjerom u otajstvo Isusove muke, smrti i uskrsnuća, vjerni poslanju koje nam je povjereno, strpljivo i s pouzdanjem služimo vjernicima u izvanrednim okolnostima u kojima se svi nalazimo, svjesni da smo sada na poseban način molitelji u ime i za Božji narod i njegovu duhovnu snagu. Želim Vam od srca blagoslovljen i milošću obdaren Sveti tjedan - stoji na kraju biskupova priopćenja.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije