Biskup Antun Škvorčević pohodio je prognaničko naselje Kovačevac

Požeški župan Antun Škvorčević poručio je prognanicima da ne budu zarobljenici prošlosti.

DSC04397-1024x665.jpg
Autor
IKA/Laudato/T.R.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
01.04.2019 15:37

Koncelebrirali su ravnatelj Caritasa Požeške biskupije Ivan Popić, župnik župe Bezgrešnog začeća BDM u Novoj Gradiški Branko Gelemanović te župni vikar u toj župi Marko Dušak. Pjevanje su oblikovali pjevači iz zbora navedene novogradiške župe, predvođeni redovnicama. U pozdravu je biskup istaknuo  'da nas korizma želi uključiti u snažni duhovni dinamizam Crkve u kojem imaju sasvim posebno mjesto prognanici sa svojim teškim iskustvom, koje i ovom misom želimo ugraditi u zajedništvo patnji Požeške biskupije' piše IKA.

U homiliji biskup je spomenuo prognanicima kako zasigurno jedni s drugima često razgovaraju o prošlosti, napose o progonu iz svojih domova u Bosni i Hercegovini. Kazao je da su se slično i Židovi nakon povratka iz babilonskog sužanjstva vraćali u prošlost i prepričavali nemoć koju su proživjeli. No, prorok Izaija, kako piše u prvom misnom čitanju tumači svojim sunarodnjacima da Bog od njih traži da se ne vraćaju prošlosti, nego budu okrenuti budućnosti, jer on stvara novo nebo i novu zemlju. Biskup je istaknuo kako je u Hrvatskoj prisutno previše usmjerenosti na prošlost i pozvao prognanike da 'oni budu narod koji svoju sudbinu promatra i iščekuju iz onoga što je Bog za nas ostvario u Sinu svome Isusu Kristu, u njegovoj muci, smrti i uskrsnuću te ne budu zarobljenici prošlosti'. Potaknuo ih je da se poput kraljevskog službenika u pročitanom evanđelju i oni uključe u razgovor s Isusom o smrti, jer je on jedini njezin pobjednik i 'u njemu je ostvarena za nas mogućnost biti jačima od smrti'. Isusov poziv 'Idi, sin tvoj živi', primijenio je na sve prognanike, kazavši da su oni svojim krštenjem i proživljenim patnjama već početno zahvaćeni njegovom budućnošću, koja se treba na kraju očitovati na njima u svoj punini.

Na kraju slavlja biskup je zahvalio prognanicima što svoje poteškoće sjedinjuju s Isusovim patnjama te ih prikazuju za dobro Crkve i naroda, istaknuvši da to njihovo služenje ima posebnu vrijednost. Zahvalio je i župniku i župnom vikaru te redovnicama što s osobitom brigom nastoje pratiti prognanike u njihovu životu. Ravnatelj Caritasa Popić uručio je prognanicima novčani dar Požeške biskupije, kao pomoć napose u njihovim zdravstvenim potrebama.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!