Nadbiskup Barišić: Svatko je sposoban za osobni susret s Bogom

Slavlje je započelo procesijom s moćnikom sv. Terezije Avilske iz crkve sv. Lovre.

3.jpg
Autor
pozeska-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
pozeska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
16.10.2019 10:59

Svetkovina sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale, grada Požege i Katoličke gimnazije u Požegi proslavljena je 15. listopada svečanim euharistijskim slavljem u Katedrali, koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, u zajedništvu s mjesnim biskupom Antunom Škvorčevićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom i metropolitom Đurom Hranićem, srijemskim biskupom Đurom Gašpraovićem, hvarskim biskupom i generalnim tajnikom HBK Petrom Palićem, đakovačko-osječkim pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem, članovima požeškog Stolnog kaptola sv. Petra i svećenicima Katedralnog arhiđakonata.

Slavlje je započelo procesijom s moćnikom sv. Terezije Avilske iz crkve sv. Lovre, u kojoj su uz biskupe, svećenike, đakone, časne sestre, vjeroučitelje, djelatnike katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije s djecom i mladima sudjelovali članovi crkvenih udruga i pokreta te brojni vjernici.

Domaći biskup Antun je na početku slavlja izrazio svima riječi dobrodošlice, a učenici požeške Katoličke osnovne škole uručili su biskupima cvijeće. Poseban pozdrav radosti biskup je uputio učenicima i djelatnicima Katoličke gimnazije u Požegi predvođenima ravnateljem Ivicom Bedeničićem, te im je čestitao svetkovinu njihove Zaštitnice. Pozdrav poštovanja biskup je uputio predstavnicima Grada i gradskih ustanova, kao i predstavnicima Požeško-slavonske županije, članovima udruga, predstavnicima Hrvatske policije i Hrvatske vojske.

Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Marin je zahvalio biskupu Antunu na pozdravu te je izrazio radost što zajedno s okupljenim vjerničkim mnoštvom može biti dionikom ovog slavlja u čast sv. Terezije.

U homiliji nadbiskup Marin je istaknuo kako nam ova velika Svetica poručuje da put do duhovnoga ide preko tjelesnoga, svakidašnjega, običnog ljudskog iskustva, a taj put ona naziva "čovještvo Isusa Krista", koji savršeno poznaje naše srce i sav naš život, jer ga je i sam proživio.

- Koje li utjehe znati da Bog nije negdje po strani onoga što mi živimo. On nas traži! Nema te životne situacije ni okolnosti, koja Njemu ne bi bila pogodna za susret s nama. Dapače, susret Isusa i samarijanke, svjedoči nam da su sva naša iskustva dragocjena, a svaki od nas sposoban za osobni susret s Bogom - zaključio je nadbiskup Marin.

Poželio je sudionicima slavlja da ih primjer žene Samarijanke i zagovor sv. Terezije hrabri u nastojanjima da na svom životnom putu susretnu Gospodina Isusa Krista, i da ispunjeni Duhom Svetim sa sv. Terezijom posvjedoče "Solo Dios basta – samo je Bog dostatan".

Pri koncu misnog slavlja predvođeni biskupom Antunom svi sudionici su uputili molitvu sv. Tereziji Avilskoj. Jedan učenik Katoličke gimnazije u Požegi u ime učenika i djelatnika svoje škole, kao i u ime učenika i djelatnika Katoličke osnovne škole u Požegi pozdravio je nadbiskupa Marina i zahvalio mu za predvođenje misnog slavlja u čast Zaštitnice njihove gimnazije, a jedna učenica mu je uručila cvijeće. Biskupu pak Antunu zahvalio je za sve što čini za njih mlade, osobito za njihovo intelektualno i duhovno izgrađivanje u cjelovite osobe kroz katoličke škole. Nakon zahvalne riječi biskupa Antuna predvoditelju slavlja, drugim biskupima i svima nazočnima, nadbiskup Marin je na sve njih zazvao Božji blagoslov.

Pjevanje je predvodio Katedralni mješoviti zbor pod ravnanjem i orguljaškim sviranjem Marija Večerića, a ljepoti slavlja svojom pjesmom pridonijeli su mali i veliki zbor učenika Katoličke osnovne škole u Požegi pod vodstvom Ljube Šolić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!