Ređenje u požeškoj katedrali: Vi ste prihvatili izazov Božjeg poziva

Na današnjem slavlju u požeškoj Katedrali požeški biskup Antun Škvorčević zaredio je za prezbitere đakone Marka Milakovića iz Župe sv. Barbare u Jakšiću i Mateja Silukovića iz Župe sv. Mihaela Arkanđela u Stražemanu.

IMG_9601.jpg
Autor
pozeska-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
pozeska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
27.06.2020 19:53

Uz brojne svećenike i bogoslove na slavlju su sudjelovali roditelji ređenika te vjernici iz njihovih rodnih župa na čelu sa župnicima. Pozdravljajući dvojicu ređenika i sve sudionike slavlja, biskup je kazao da nam je Isus Krist riječima: 'Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta' posvjedočio kako je s nama i usred pandemije koronavirusa, hrabreći nas da idemo za njim i jamčeći nam da će ostvariti svoj naum s nama.

Ustvrdio je da je ovo dan radosti i zahvalnosti Isusu Kristu, pobjedniku nad smrću, što je pozvao dvojicu mladih ljudi koji su mu se odazvali i žele ostvarivati njegovo poslanje u našoj hrvatskoj domovini.

U homiliji biskup je podsjetio kako je na početku misnog slavlja rekao da je ovo slavlje trenutak radosti i zahvalnosti, i da sada tome želi dodati kako je ono ujedno i trenutak ponosa.

- Ponajprije za roditelje naših ređenika, zato što su primajući na svijet novi život, zapravo primili one s kojima je Bog imao sasvim posebni naum: pozvati ih da krenu putem svećeništva - kazao je biskup.

Obraćajući se ređenicima Marku i Mateju, biskup je ustvrdio da postoje različiti izazovi koje nudi svijet i koje ste mogli izabrati kao opredjeljenje vlastitog života.

- Međutim, vi ste prihvatili izazov Božjeg poziva, da po svećeničkom ređenju posvema sjedinite svoj život s Isusom Kristom Glavom i s njime se darujete za čovjeka. Tako na sasvim poseban način postajete dionici onog dinamizma života kojem je izvor ljubav Očeva od vijeka, i Sinovljev odgovor oduvijek, očitovan njegovim vjernim i posvemašnjim sebedarjem na križu, kao izraz da nema ljubavi veće nego kad netko položi život za prijatelje - naglasio je biskup Škvorčević.

Na svršetku slavlja biskup je čestitao mladomisnicima Marku i Mateju, i poručio da su svetim ređenjem ušli u duboko zajedništvo s Isusom Kristom, Glavom Crkve, koji ih je uspostavio za svoje najbliže prijatelje i suradnike, i u sakramentu Svetog reda opečatio da zauvijek budu njegovi svećenici.

Čestitao je njihovim roditeljima, drugim članovima obitelji, župnicima i vjernicima njihovih župa, župnicima mentorima i drugim svećenicima koji su ih pratili tijekom đakonskog praktikuma i neposredne priprave za prezbitersko ređenje, kao i poglavarima Bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu na čelu s nazočnim rektorom Anđelkom Košćakom, te svima drugima koji su novozaređene svećenike pratili do ovog trenutka. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!