Škvorčević na Dan bolesnika: Čovjekov duh ne može se izvagati niti izmjeriti

U homiliji biskup je ustvrdio kako s obzirom na ljudsko zdravlje i na način kad se i kako ono postiže postoje nemale nedoumice.

2.jpg
Autor
pozeska-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
pozeska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
12.02.2020 11:28

Na spomendan Gospe Lurdske i 28. Svjetski dan bolesnika, 11. veljače požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je Županijsku opću bolnicu u Požegi te je u bolničkoj kapeli predvodio euharistijsko slavlje za bolesnike i bolničko osoblje.

Osvrnuvši se na poruku pape Franje za Dan bolesnika rekao je da nam Papa želi pogled usmjeriti na osobu bolesnika, koja je više nego bolest od koje trpi, te da se zajedno s nazočnima želi spomenuti bolesnih, pridružujući ih Isusovoj žrtvi ljubavi koju slavimo u svetoj misi.

U homiliji biskup je ustvrdio kako s obzirom na ljudsko zdravlje i na način kad se i kako ono postiže postoje nemale nedoumice. Kazao je da se liječnici sa svoje stručne razine trude steći što je moguće više znanja o čovjekovu organizmu i o načinima kako mu pomoći da on što bolje funkcionira.

- Međutim, bolest ne pogađa čovjeka samo tjelesno, nego ga kao osobu zahvaća i na duhovnoj razini. Čovjekova osoba je duhovni podatak koji se ne može izvagati vagom i izmjeriti metrom, ona je činjenica naše onostranosti te uvijek bježi iz mogućnosti da je stavimo u neke okvire - ustvrdio je biskup.

Govor o zdravlju i ophođenja s bolesnikom kao s osobom biskup je povezao s naviještenom Božjom riječju.

- Kad Isus u evanđeoskom ulomku slavi nebeskog Oca što je svoj božanski naum sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima, on polazi od konkretnog stanja u kojem su onodobni pismoznanci Božju riječ tumačili na intelektualistički i legalistički način, namećući ljudima mnoštvo zakonskih propisa, preteških za obdržavanje, i koji nisu bili svjesni da Bog svoju riječ ponajprije upućuje ljudskom srcu, a tek onda njegovu umu. Isus Krist je istinska Očeva objava ljudima. On, za razliku od rabina svoga vremena, nije učitelj koji ljude uči propisima i zakonima, nego im iskazuje milosrđe, dobrotu i ljubav, unosi u njihova srca mir - istaknuo je biskup Škvorčević.

Podsjetio je sudionike slavlja da se Svjetski dan bolesnika slavi na blagdan Gospe Lurdske iz razloga što se od Marijinih ukazanja 1858. godine sve do danas u Lurdu okupljaju brojni bolesnici. Zamolio je Blaženu Djevicu Mariju neka svojim zagovorom pomogne da onaj val duhovnog i tjelesnog ozdravljenja koji je pokrenula u Lurdu dopre i do nas, te da bude više cjelovitog ljudskog zdravlja u ovoj i u drugim našim bolnicama, i izvan njih.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!