Susret crkvenih pjevačkih zborova u Požegi

Članovi crkvenih pjevačkih zborova iz različitih župa Požeške biskupije okupili su u subotu, 17. studenog na svom godišnjem susretu u Požegi.

DSC_8516.jpg
Autor
Požeška biskupija/Laudato/M.P.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
18.11.2018 19:24

Prigoda susreta bio je nadolazeći blagdan sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe.
 
Na susretu je sudjelovao zbor Župe sv. Terezije Avilske iz Požege s voditeljem vlč. Mariom Večerićem, zbor Župe sv. Barbare iz Jakšića s voditeljicom Lidijom Pecko, zbor Župe sv. Josipa iz Slatine s voditeljicom Irenom Maras, zbor Župe bl. Alojzija Stepinca iz Novske s voditeljicom Ines Lončar, zbor Župe Našašća sv. Križa iz Orahovice s voditeljem Dominikom Štajdoharom, zbor Župe Duha Svetoga iz Požege s voditeljicom Elizabetom Štancl, zbor Župe sv. Leopolda Mandića iz Požege s voditeljicom Anom Komarić, zbor Sv. Cecilija Župe Marije Kraljice i sv. Jurja iz Davora s voditeljicom Ljerkom Furić, Zbor Bezgrešne Župe Bezgrješnog začeća BDM iz Nove Gradiške s voditeljicom Julijanom Žirovčić te zbor Župe bl. Alojzija Stepinca iz Virovitice s voditeljem Matijom Kufnerom.
 
Program susreta započeo je u požeškoj Katedrali molitvom i pjesmom sv. Tereziji Avilskoj, nakon čega je okupljene članove crkvenih zborova pozdravio Robert Kupčak, voditelj Pastoralnog centra Požeške biskupije.
 
Potom je uslijedio program u obližnjoj Dvorani sv. Terezije Avilske gdje su se zborovi predstavili jedni drugima s jednom pjesmom koja se može pjevati kao ulazna pjesma u liturgijskom slavlju. Nakon nastupa svih zborova uslijedilo je kratko tumačenje o značenju ulazne pjesme u liturgijskom slavlju te o kriterijima njezine prikladnosti koje je izložio povjerenik za liturgijski pastoral u Požeškoj biskupiji Robert Kupčak.
 
Nakon programa u Dvorani sv. Terezije Avilske uslijedila je sveta Misa u požeškoj Katedrali koju je predvodio Mario Večerić, povjerenik za liturgijsku glazbu u Požeškoj biskupiji, a pjevanjem su ravnali Josip Prajz, zborovođa i orguljaš u Kaptolu, i Matija Kufner, zborovođa i orguljaš u virovitičkoj župi bl. Alojzija Stepinca.
 
Na temelju navještene Božje Riječi predvoditelj slavlja kazao je kako nas apostol Ivan u prvom čitanju poziva da budemo suradnici Istine. Istina koja oslobađa čovjeka dovodi do iskrenosti koja nam pomaže da spoznamo vlastite pogreške i slabosti bez prikrivanja ili lažnih opravdavanja. Biti suradnik istine znači živjeti po Božjim zakonima i prihvaćati ih u cijelosti ne samo riječju nego i djelotvornom ljubavlju prema potrebitima i onima koji su u nevolji, duhovno i tjelesno siromašnima. Potom je istaknuo kako je molitva sredstvo koje pomaže u postizanju iskrenosti. Na temelju prispodobe o udovici i nepravednom sucu naglasio je kako molitva treba biti ustrajna, odvažna i odlučna što je pravi put prema postizanju istinskog odnosa s Bogom na putu naše osobne svetosti. Zaključio je kako smo svi pozvani živjeti u istini te istaknuo kako je važno biti odlučan u nastojanju da prihvatimo molitvu kao svakodnevni oblik zajedništva s Bogom.
 
Pri svršetku Misnog slavlja svi prisutni izmolili su Molitvu crkvenog pjevačkog zbora te sebe i svoje služenje u župnim zajednicama preporučili sv. Ceciliji, zaštitnici crkvene glazbe i crkvenih pjevača. Potom je svim zborovima kao znak zahvalnosti za sudjelovanje na susretu u Požegi uručeno priznanje.
 
Povjerenik Večerić potom je još jednom zahvalio svima na sudjelovanju te ih potaknuo da uvijek budu ponosni i svjesni svoje važne uloge u Euharistijskom slavlje zazivajući na sve Božji blagoslov.
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije