Susret lektora u Požegi: 'Lektor u bogoslužju postaje Božje oruđe'

Lektor u bogoslužju postaje 'izabrano oruđe' po kojemu Bog progovara svome narodu.

3.jpg
Autor
pozeska-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
pozeska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
21.02.2020 16:40

Jučer su zaključeni arhiđakonatski susreti župnih lektora Požeške biskupije sa susretom u Požegi. Lektori s područja Katedralnog arhiđakonata u posljednjem su susretu imali teoretsko-izlagački i praktično-radionički dio, piše Biskupija.

Vjeroučiteljica Katarina Paulić svoj dio izlaganja posvetila je apostolskom pismu pape Franje 'Aperuit illis' kako bi sudionike susreta upoznala s dokumentom kojim je ustanovljena Nedjelja Božje riječi. Potaknut tim pismom biskup Antun Škvorčević proglasio je Godinu Božje riječi u Požeškoj biskupiji.

Potom je Robert Kupčak progovorio o službi lektora kao navjestitelja Božje riječi. Naglasio je kako lektor u bogoslužju postaje 'izabrano oruđe' po kojemu Bog progovara svome narodu. Ukazao je na određene osobine koje treba posjedovati lektor kako bi bio prikladan za navještaj Božje riječi te njegovu pripravljenost.

Vjeroučiteljica Ana-Marija Biršić Glibo je predstavila vježbu čitanja Svetog pisma kroz koju se biblijski tekst promatra u svjetlu Duha Svetoga, tako da Božja riječ koju čitamo, promišljamo i prihvaćamo u sebe vodi k Bogu, postaje naša molitva, preobliku način života i predlaže konkretno djelovanje.

Praktični dio susreta sastojao se od pet radionica u kojima su sudionici prolazili metodu lectio divina na primjeru evanđelja predstojeće Sedme nedjelje kroz godinu. Radionice su pripremili i vodili vjeroučitelji Ana-Marija Biršić Glibo, Petar Jurišić, Dragana Akšamović, Miroslav Peroutka i Zvonimir Zelenika u suradnji s biskupijskim Pastoralnim centrom.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!