Svećeničko ređenje u požeškoj katedrali: Čovjek ne može istovremeno služiti dvojici gospodara

Požeški biskup Antun Škvorčević zaredio je za svećenike đakone Tomislava Dokozu iz Župe Sv. Leopolda Mandića u Požegi i Mateja Filipovića iz Župe Sv. Marije Magdalene u Sopju.

matej.jpg
Autor
IKA/laudato/L.G.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
23.06.2019 09:51
Tijekom euharistijskog slavlja u požeškoj katedrali u subotu, 22. lipnja požeški biskup Antun Škvorčević zaredio je za svećenike đakone Tomislava Dokozu iz Župe Sv. Leopolda Mandića u Požegi i Mateja Filipovića iz Župe Sv. Marije Magdalene u Sopju.

Na slavlju su uz brojne svećenike i bogoslove, sudjelovali roditelji ređenika te vjernici iz njihovih rodnih župa na čelu sa župnicima. Uvodeći u misno slavlje, biskup je rekao kako su dvojica mladih ljudi, Tomislav i Matej ozbiljno prihvatili Božji poziv čiji su trag otkrili u svojim srcima, da su surađivali s njime te da danas pred nama i pred Bogom žele reći svoj cjeloživotni 'Evo me'. Istaknuo je da ih Isus Krist u sakramentu svetog reda želi odjenuti snagom svoga Duha, da sjedinjeni s njime, Glavom Crkve služe Božjem narodu.

Osvrnuvši se na evanđeoski ulomak, u kojem Isus upozorava da čovjek ne može istovremeno služiti dvojici gospodara, nego se mora opredijeliti hoće li služiti Bogu ili bogatstvu, biskup je rekao da Isus naglašavanjem suprotnosti između Boga i bogatstva ne želi reći da je ono nešto što je samo po sebi zlo – jer je i materijalnu stvarnost on stvorio – nego da bogatstvo može ljude zavesti te svoj život grade na prolaznom dobru a ne na Boga, najčvršćem temelju našeg postojanja. Pozvao je ređenike neka sav svoj svećenički život i poslanje oslone na Boga i njemu povjere svoju sudbinu. Kazao je da će po predanju svoga života Bogu biti ljudi najveće slobode, oslobođeni zabrinutosti za hranu, piće i odjeću, o kojoj Isus govori u današnjem evanđelju. Pozvao ih je da u trenutku kad se budu prostrli po podu za vrijeme Litanija svih svetih neka iskreno posvjedoče Bogu da u svom svećeničkom životu žele biti posvema njegovi. Nazočne pak vjernike potaknuo je da mole za njih, kako bi odlazeći danas iz Katedrale u naše hrvatsko društvo, obilježeno pesimizmom, unijeli svećeničkim služenjem duh prave slobode koja u Bogu pronalazi svoju snagu i pokretač za svakodnevno svjedočenje Isusove radosne vijesti, njegove pobjede nad smrću.

Na svršetku slavlja biskup je čestitao novozaređenim svećenicima što ih je Isus Krist snagom svog Duha pridružio svom svećeništvu, i poželio im dobrodošlicu u zbor prezbitera Požeške biskupije, a svi nazočni svojim su se pljeskom pridružili njegovoj čestitci. Ohrabrio ih je da se ne boje svojih slabosti, i neka poput sv. Pavla budu jaki snagom Isusa Krista, prenosi IKA.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije