U Virovitici je otvorena nova zgrade Katoličke klasične gimnazije i Katoličke osnovne škole

Biskup Škvorčević rekao je kako će ova zgrada omogućiti roditeljima u Virovitici pravo da svojoj djeci pruže kršćanski odgoj i obrazovanje.

vivii.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
08.09.2019 09:04

U Virovitici, prije početka nastavne godine, 7. rujna održana je svečanost otvorenja i blagoslova nove školske zgrade i sportske dvorane te obnovljene stare zgrade za potrebe Katoličke osnovne škole i Katoličke klasične gimnazije.
 
Požeški biskup Antun Škvorčević na početku je rekao kako će ova zgrada omogućiti roditeljima u Virovitici pravo da svojoj djeci pruže kršćanski odgoj i obrazovanje.
 
- Zahvaljujemo to demokratskim promjenama u Hrvatskoj koje su je svrstale među većinu europskih zemalja u kojima uz javne škole djeluju i druge, a napose katoličke. Ostvaruje se tako i ono što je zajamčeno međunarodnim ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja – rekao je mons. Škvorčević čestitajući svima koji su pod požrtvovnim vodstvom preč. Ivice Žuljevića, predstojnika ureda Požeške biskupije za katoličke škole, radili na izgradnji i preuređenju.
 
Istaknuo je da su na izgradnji radili i ravnatelji Katoličke osnovne škole i Katoličke klasične gimnazije velečasni Mario Večerić i Mario Voronjecki, a posebno je zahvalio karitativnoj organizaciji Njemačke biskupske konferencije Renovabis te prenio pozdrave i pohvale glavnog upravitelja Renovabisa dr. Christiana Hartla.
 
- Ovo je jedan prekrasan primjer gdje se biskupija uključila u to da zajedno gradimo obrazovni sustav. Sigurno će i država dati svoj doprinos da takvih ustanova bude još više – rekao je pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo.
 
Prečasni Ivica Žuljević zahvalio je svima koji su predano radili na ovom projektu.
 
- Virovitica je dobila jednu novu školu u centru grada građevinski, materijalno dostojno opremljenu s osam učionica, kabinetima, knjižnicom, administrativnim uredima, hodnicima i sportskom dvoranom. No, dobro znamo da to nije dovoljno jer školu ponajprije čine ljudi – djeca, učitelji, međuljudski odnosi. Stoga ova škola ima za cilj odgajati mlade naraštaje u kršćanskome duhu i kvalitetno ih obrazovati kako bi jednoga dana bili aktivni graditelji društva u kojemu žive – rekao je preč. Žuljević.
 
Govor je zaključio zahvalom osnivaču katoličkih škola biskupu Antunu Škvorčeviću koji je, prema riječima preč. Žuljevića, prije 12 godina imao viziju katoličkih škola na području požeške biskupije.
 
- Prvo od Požege, pa do Virovitice i naposljetku Novske. Toliki žar, briga, ljubav za škole. Pritom mislim na djecu, mlade, učitelje i roditelje koji su poticali našega biskupa sve ove godine, ne samo da materijalno ulaže u ovu zgradu da bi zadovoljio pedagoške standarde, već da ulaže u ljude – rekao je preč. Žuljević.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!