Župa u Slatini proslavila 100. obljetnicu postojanja

Sve sudionike slavlja pozvao je na molitvu za misionare u misijskim zemljama, osobito za misionara Požeške biskupije Karla Prpića u Kamerunu.

IMG_6184_1024x683.jpg
Autor
pozeska-biskupija.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
pozeska-biskupija.hr/Laudato
Objavljeno:
 
22.10.2019 09:25
Župa Sv. Josipa u Slatini proslavila je 100. obljetnicu svoga postojanja. Tom prigodom požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u župnoj crkvi  svečano Euharistijsko slavlje, u zajedništvu sa župnikom i dekanom Draganom Hrgićem, arhiđakonom Slavonsko podravskog arhiđakonata Vladimirom Škrinjarićem i drugim svećenicima Slatinskog dekanata.
 
Župnik Dragan Hrgić pozdravio je sve sudionike. Podsjetio je da je zagrebački nadbiskup Antun Bauer utemeljio Župu Sv. Josipa u Slatini  15. listopada 1919. godine. Ustvrdio je da župa predstavlja prvi redoviti oblik življenja u Crkvi, odnosno njezina pastorala koji povezuje, usmjerava i uključuje sve krštene u zajedništvo  poslanja koje se u njoj ostvaruje. Zahvalio je svima koji su u nju ugradili svoje sposobnosti, ljubav i znanje, napose prvom župniku Stjepanu Lesnyju, zatim Juliju Bürgeru, koji je 1944. godine umro mučeničkom smrću, ocima konventualcima koji su vršili župničku službu nakon Drugoga svjetskog rata, potom župniku Stjepanu Mičeviću, Franji Udovičiću i Vladimiru Škrinjariću. Također je zahvalio časnim sestrama družbe Presvetog Srca Isusova za prisutnost u gradu Slatini i djelovanje u Župi Sv. Josipa više od osamdeset godina. 
 
- Dok slavimo stotu obljetnicu Župe, u časnoj prošlosti naših roditelja, baka i djedova, u njihovoj ljubavi, žrtvi i vjernosti nalazimo poticaj i nadahnuće za poslanje sadašnjem i budućim naraštajima, zaključio je župnik Hrgić. 
 
Potom su biskupa Antuna pozdravili predstavnici župljana Josip i Vesna Bičanić, a mladi odjeveni u narodne nošnje uručili mu dar. Zahvalivši za riječi dobrodošlice, biskup je uzvratio pozdravom svim sudionicima slavlja. Izrazio je radost što se u njihovim očima zrcali ljepota zajedništva i svjetlo vjere koju nose u svojim srcima kao stogodišnju baštinu svojih prethodnika. Rekao je da toj radosti pridonosi i to što se ovo slavlje odvija na Misijsku nedjelju, u listopadu koji je papa Franjo proglasio Izvanrednim misionarskim mjesecom, želeći podsjetiti da nas Isusov Duh kojim smo obdareni u svetom krštenju neprestano pokreće kako bismo u svom kršćanskom poslanju ostvarivali najviše i najbolje s obzirom na nas same, na druge oko nas i na cijeli svijet. Pohvalio je župljane što se trude oko obnove svoje župne crkve i pozvao da danas odluče kako će još zauzetije uređivati svoja vjernička srca i duše u pripadnosti Isusu Kristu kao živa Crkva, te tako izgrađivati  župno zajedništvo u zajedništvu svoje Požeške biskupije i opće Isusove Crkve.
 
Biskup je u propovijedi potaknuo slatinske vjernike da budu vjerni slušatelji svetopisamske bogoduhe riječi, prvenstveno kad se ona naviješta u Svetoj Misi i budu zahvaćeni Isusovom stvoriteljskom i utjelovljenskom snagom, te ona  u njima postane tijelom, odjelotvorena u njihovu životu. Dodao je kako je Isus Krist, utjelovljeni Sin Božji odvijeka, po vazmenom otajstvu svoje muke, smrti i uskrsnuća koje se obnavlja i slavi u svetoj misi, postao novi Mojsije, naše uzdignute ruke, i da pobjeđujemo kad s njime svaki dan sjedinjujemo svoju molitvu i svoje živote. 

Pozvao je slatinske župljane da u ovom slavlju stote obljetnicu njihove Župe provjere koliko je Isus Krist moćan u njihovim nemoćima, koliko su mu ostali vjerni i kako svoju vjernost Isusu Kristu svjedoče drugima. Zapitao je koliko je u njima djelotvorna Isusova ljubav s križa, koja je po krštenju ušla u njihov život i postala njihovom sudbinom, i koliko su spremni o toj Isusovoj ljubavi drugima govoriti i svjedočiti i tako sudjelovati u misijskom poslanju Crkve. 
 
- Misije nisu propaganda kojom želimo postići da katolika na svijetu bude brojčano više, nego su potreba Isusovih učenika da ono što je u njima on ostvario, ljepotu i veličinu njegove ljubavi za svakog čovjeka posvjedoče drugima te i oni postanu dionicima iste radosti. Ljubav ne može šutjeti i zadržati bogatstvo samo za sebe, nego se radosno dijeli drugima – istaknuo je biskup u propovijedi.
 
Sve sudionike slavlja pozvao je na molitvu za misionare u misijskim zemljama, osobito za misionara Požeške biskupije Karla Prpića u Kamerunu. U spomenutom raspoloženju biskup je župljanima Župe Sv. Josipa u Slatini čestitao stotu obljetnicu njihove Župe.
 
Na svršetku Misnog Slavlja biskupovoj čestitci pridružila se i s. Dobroslava Mlakić, vrhovna poglavarica Družbe sestra Presvetog Srca Isusova, te je župljanima darovala sliku njihove utemeljiteljice Službenice Božje, majke Marije Krucifikse Kozulić, preporučivši im u molitve nakanu za njezino što skorije proglašenje blaženom. Biskup Antun je zahvalio vjernicima za sudjelovanje na slavlju, te ih je pozvao da svojom molitvenom sabranošću budu u Slatini ljudi čija srca poput teleskopa hvataju Božji govor, razumiju ga i nastoje po njemu oblikovati svoj život. Kazao je da ih njihov zaštitnik sv. Josip uvjerava kako u tim  nastojanjima neće nikada biti sami, jer ih on svojom tihom prisutnošću trajno prati na njihovim životnim putovima. 
 
Svima im je poželio da s ovog slavlja otiđu ''super'' raspoloženi u svojim srcima, koja su po slušanju Božje riječju i blagovanju euharistijskog tijela Kristova uzdignuta u Božji svijet. Na sve njih i na daljnji hod njihove Župe zazvao je Božji blagoslov.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!