Bogat program proslave svetog Vida

Središnje misno slavlje predslavit će zagrebački nadbiskup kardinal mons. Josip Bozanić u zajedništvu s drugim biskupima.

22.jpg
Autor
ri-nadbiskupija.com/Laudato/J.B.
Fotograf
ri-nadbiskupija.com/Laudato
Objavljeno:
 
09.06.2019 11:21

Ovogodišnja proslava zaštitnika Riječke nadbiskupija i grada Rijeke svetog Vida, u znaku je 50. godišnjice uspostave crkvene pokrajine sa sjedištem u Rijeci, tada Riječko-senjske metropolije, objavljeno je na službenoj web stranici Riječke nabiskupije.

Sutra će u 19:00 sati u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci predstavljanjem poruka biskupa Riječke metropolije povodom proslave ovog značajnog jubileja započeti program proslave svetog Vida. O povijesti i sadašnjosti Riječke metropolije govorit će: riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, crkveni povjesničar dr. Marko Medved i rektor katedrale sv. Vida mons. mr. Matija Matičić.

Vjernici će se za ovaj blagdan moći pripremiti trodnevnicom, koja će početi u srijedu 12. lipnja u 18:00 sati blagoslovom zastave ispred Katedrale i Misom koju će predslaviti mladomisnik vlč. Domagoj Duvnjak. Nakon Mise je koncert zbora 'Sempre Alegro'. Taj dan posvećen je obiteljima, a 13. lipnja mladima i Misu u 18:00 sati predslavit će studentski kapelan fra Ivan Dominik Iličić. Nakon Mise je razgledavanje Katedrale uz stručno vodstvo mons. mr. Matičića i doc. dr. sc. Damira Tulića. Posljednjeg dana trodnevne priprave, u petak 14. lipnja svečanu Večernju u 18:00 sati predvodi riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, a  misno slavlje mladomisnik vlč. Josip Pende.

Na blagdan sv. Vida 15. lipnja hodočasničku Misu u 7:00 sati predslavit će rektor Katedrale mons. mr. Matičić. Euharistijsko slavlje na talijanskom jeziku u 9:30 sati mons. dr. Christopher Zielinski OSB. Oliv, a svečano pontifikalno misno slavlje i dodjelu Medalja sv. Vida zaslužnim vjernicima laicima u 11:00 sati  riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Središnje slavlje s procesijom u 18:00 sati od Katedrale do Trga riječke rezolucije na kojemu će se slaviti Misa, predslavi zagrebački nadbiskup kardinal mons. Josip Bozanić u zajedništvu s riječkim nadbiskupom i metropolitom mons. dr. Ivanom Devčićem, biskupima Riječke metropolije te đakovačko-osječkim nadbiskupom i metropolitom mons. dr. Đurom Hranićem, splitsko-makarskim nadbiskupom i metropolitom mons. dr. Marinom Barišićem i zadarskim nadbiskupom i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. dr.  Želimirom Puljićem.

Program uključuje i izložbu 'Blago katedrale sv. Vida uz 50. obljetnicu uspostave Riječke metropolije', koja će biti otvorena 14. lipnja u 10:00 sati u Gradskoj vijećnici, a sama izložba bit će postavljena na najpoznatijoj šetnici u gradu, na riječkom Korzu. Moći će se vidjeti eksponati o kojima je javnost malo ili gotovo nikako upoznata poput izvornog nacrta iz 1636. godine kojega je napravio isusovac i arhitekt tadašnje isusovačke crkve, a danas katedrale sv. Vida, Giacomo Briano iz Modene.  Riječ je o prvom njegovom nacrtu riječke katedrale.

Na Facebook stranici Riječke nadbiskupije moći će se pratiti  propovijedi mladomisnika na Misama trodnevnicama, dodjela Medalja svdtog Vida kao i svečano euharistijsko slavlje koje će predslaviti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Detaljan program proslave nalazi se na službenim mrežnim stranicama Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke.

 

Fotogalerija
21

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!