Dođite na proslavu svetog Nikole u Rijeku

Bogat program najavili su u Informativnom centru Grada Rijeke u četvrtak 29. studenog povjerenik za Apostolat mora Riječke nadbiskupija vlč. Luka Lučić, kapetan Lučke kapetanije Darko Glažar te tajnica Apostolata mora Marica Njegovan.

2.jpg
Autor
IKA/Laudato/J.B.
Fotograf
ri-nadbiskupija.com
Objavljeno:
 
30.11.2018 10:15

- Vrijeme za plovidbu bit će dobro - rekao je kapetan Lučke kapetanije Darko Glažar pozivajući Riječane da se u nedjelju 2. prosinca pridruže hodočašću pomoraca u najstarije svetište svetog Nikole s ove strane Jadrane.

Dvadesetu godinu u kontinuitetu isplovit će flota na ovo jedinstveno hodočašće u mjesecu prosincu koje se održava u okviru proslave blagdana svetog Nikole zaštitnika pomoraca, putnika, ribara i djece. Brodovi će u nedjelju 2. prosinca isploviti u 9 sati ispred Lučke kapetanije Rijeka. Za građane je predviđen brod 'Sfera', a flotu će predvoditi brod 'Vid'.

- Riječ je o jedinstvenom hodočašću na Jadranu koje se održava u mjesecu prosincu, a na tragu je tradicije naših pradjedova koji su brodovima i barkama hodočastili u crkvu svetog Nikole u Kraljevici još 1795. godine kada je papa Pio VI. dao posebnu povlasticu toj crkvi, da će svi koji u nju dođu na dan svetog Nikole dobiti oproštenje grijeha - rekla je Njegovan.

Doček hodočasnika na rivi u Kraljevici predviđen je za 10:30, dok će u 11 sati paljenjem zavjetne svijeće u crkvi početi Misno slavlje koje će predslaviti povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije vlč. Luka Lučić. Nakon Mise bit će tradicionalno druženje te povratak prema Rijeci i isplovljavanje brodova u 14 sati. Pozdrav brodskim sirenama predviđen je mještanima Bakarca i Bakra kao i zaustavljanje u lučici Podurinj u Kostreni. Uoči svetkovine svetog Nikole u Rijeci u srijedu 5. prosinca 26. godinu u kontinuitetu održat će se procesija i Misa u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske. Procesija s križem i zastavom sv. Nikole od zgrade Luke kreće 18:15 sati preko Jadranskog trga do kapucinske crkve u kojoj će Misu u 18:30 predvoditi fra Ivan Dominik Iličić.

U Godini duhovnih zvanja, u čijem znaku je Riječka nadbiskupija, povjerenik za Apostolat mora vlč. Luka Lučić usporedio je poziv pomorca i svećenika.

- Odvajanjem od nečega što smatramo sigurnošću i odlazak u 'nesigurnost' obilježje je i pomoraca i svećenika. Svi mi služimo drugima u uvjetima koji ponekad nisu najlakši i zato nam je potreban zagovor svetog Nikole - kazao je vlč. Lučić.

Na svetkovinu svetog Nikole 6. prosinca u 17 i 18 sati započet će svečana Misna slavlja u crkvama spomenutog sveca: u Kraljevici, Kostreni, Voloskom i u Rijeci. Bogat program proslave blagdana trajat će do 8. prosinca kada će ronioci zaroniti do kipa svetog Nikole koji se nalazi ispod svjetionika u Kraljevici, a detaljnije informacije o programu mogu se pročitati na službenom mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!