Kumstvo na dalljinu - projekt Caritasa Riječke nadbiskupije

Još jedan način kako možete pomoći najpotrebitijima.

c.jpg
Autor
caritas.ri-nadbiskupija.com/Laudato/D.T.
Objavljeno:
 
10.01.2020 17:14
Humanitarni projekt: Obitelji za obitelj
Caritas Riječke nadbiskupije kroz ovu inicijativu želi pronaći obitelji na području nadbiskupije koje bi bile spremne, jedna ili više njih zajedno, svaki mjesec ili kvartalno odvojiti određenu novčanu svotu (50, 100 ili više kuna) i donirati je jednom djetetu i njegovoj obitelji.
 
Pomoć se šalje obiteljima s više djece, djeci čiji su roditelji nezaposleni, s malim primanjima, koja imaju samo jednog roditelja ili djeci koja imaju kakav zdravstveni problem.
 
Projekt 'Kumstva na daljinu', kojega Caritas provodi, omogućuje 'kumovima' da posredstvom Caritasa svakoga mjeseca novčanim iznosom pomažu točno određeno dijete.  U većini slučajeva jedan kum brine za jedno dijete mjesečnim iznosom od 200 do 300 kuna, ali moguće je i da više 'kumova' preuzmu obvezu pomaganja jednog djeteta. Ako okupimo 4 donatora za jedno dijete, maleni mjesečni prilog svakog pojedino od 50 kuna mogao bi s ukupnih 200 kuna mjesečno pomoći jednom djetetu.
 
Nakon zaprimljenih uplata od strane donatora Caritas svaki mjesec ili kvartalno novac prosljeđuje korisniku, prati stanje primatelja pomoći i nakon eventualnog prestanka potrebe, pomoć se ili prekida ili usmjeruje drugim potrebitim obiteljima o čemu odlučuje 'kum' – darovatelj. Uvijek je moguće povući se iz akcije, ako darovatelj više nije u mogućnosti odvajati predviđeni iznos.
 
Brojne su obitelji kojima treba pomoći
 
Caritas ima evidenciju brojnih obitelji u kojima djeca imaju zdravstvenih poteškoća i zahtijevaju posebnu skrb. U jednoj obitelji s petero djece, čak dvije djevojčice imaju višestruke zdravstvene poremećaje. Ima i slučajeva gdje roditelji nisu sposobni za rad. Tako imamo primjer da dvoje djece odrasta uz roditelje koji imaju cerebralnu paralizu.
 
Česti su i primjeri samohranih majki ili očeva. U jednoj obitelji koju je napustio otac, majka je ostala s troje djece. U drugoj obitelji otac je umro, a majka je ostala s 4 dečka, svi još idu u osnovnu školu.
 
Pristupnica
 
Svaka pomoć je dobrodošla. Ukoliko želite postati 'kum' jednom djetetu, molimo kliknite ovu pristupnicu ili se osobno javite u Caritas Riječke nadbiskupije.
 
Više o projektu Kumstva na daljinu možete pogledati ovdje.
 
Ciljevi programa su pronaći kumove i okupiti ih kako bi zajedno pomogli jednom djetetu, minimalna svota od 50 kuna mjesečno dovoljna je da nekome pomognemo
 
Obveze kumova su odabrati, na prijedlog Caritasa, točno određeno dijete i njegovu obitelj, redovito uplaćivati dogovoreni iznos (mjesečno ili kvartalno). Kumovi se mogu povući iz projekta kad god požele. Upoznavanje djeteta i obitelji koju se pomaže moguće je, ali nije obavezno
 
Caritas nadbiskupije Rijeka u svemu djeluje kao posrednik, dostavlja opis obiteljske situacije djece kojoj je potrebna pomoć, okuplja kumove kako bi zajedno pomogli jednom djetetu mjesečnim iznosom od 200 do 300 kuna, prima uplate i prosljeđuje novac te daje povratnu informaciju o utrošenom novcu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!