Misa posvete ulja i obljetnica smrti nadbiskupa Tamaruta

Misa posvete ulja, koja se u riječkoj katedrali sv. Vida tradicionalno slavi na Veliku srijedu, ove je godine održana tek 28. lipnja jer uoči Uskrsa zbog poznatih razloga nije mogla biti slavljena.

3.jpg
Autor
ri-nadbiskupija.com/laudato.hr
Fotograf
ri-nadbiskupija.com
Objavljeno:
 
29.06.2020 16:12

Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić pod misom je blagoslovio dva ulja: bolesničko ulje kojim se mažu bolesni i nemoćni primajući sakrament bolesničkog pomazanja te ulje krizme koje se upotrebljava kod krštenja, potvrde, te kod svećeničkog i biskupskog ređenja. Kako piše Nadbiskupija, bila je to ujedno i 20. obljetnica smrti nadbiskupa mons. dr. Antona Tamaruta, pokopanog u riječkoj katedrali.

- Birane riječi kojima su ga na velikom sprovodu u katedrali ispratili, neće tako lako pasti u zaborav - rekao je nadbiskup Devčić prisjetivši se svog prethodnika.

Nadbiskup Tamarut službu je vršio u teškim uvjetima Domovinskog rata i poraća kada je gotovo polovica teritorija povjerene mu Riječko-senjske nadbiskupije bila zahvaćena ratnim stradanjima. Njegova je smrt došla u godini podjele tog velikog područja na Riječku nadbiskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju, a njegov nasljednik u riječkom sjedištu bio je nadbiskup Devčić.

- Tiho je otišao, kao što je tiho i živio. Bio je prije svega svećenik, vjeran Bogu. Zahvaljujemo mu za svu ljubav i žrtve koje prikazivao i podnosio za povjereno mu stado. Bio je primjer življenja kršćanskih vrijednosti i dosljednosti - naglasio je Devčić.

Ove se godine, također zbog prevencije zaraze od COVID-19, na misi nisu okupili svi svećenici Riječke nadbiskupije, a izostao je i uobičajeni prinos darova u kojem predstavnici župa daruju nadbiskupijski Caritas novčanim darom kojeg su tijekom korizme prikupljali u svojim župama.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!