Nadbiskup Devčić svećenicima: Poljepšajte lice Crkve svojim primjerom, strpljivošću i ponašanjem

U Domu pastoralnih susreta u Lovranu 16. listopada održana je Svećenička skupština dijecezanskih i redovničkih svećenika s područja Riječke nadbiskupije.

predavanje-trdic.jpg
Autor
IKA/Laudato/F.M.S.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
18.10.2018 12:46
Skupština je počela molitvom Trećeg časa u kapeli Doma. Nakon molitve, o kompleksnom problemu pedofilije u Crkvi i zlostavljanju maloljetnika govorio je vlč. mr. Đulijano Trdić, psiholog i specijalizant psihijatrije koji je istaknuo da se opća Crkva mora suočiti s ovom problematikom.
 
- Nažalost, događaji koji su se dogodili na veliku su sablazan. Katekizam Katoličke Crkve kaže da sablazan ovisi o dostojanstvu, odnosno o službi, odnosno o položaju onoga tko sablazan čini. Budući da je svećenik javna osoba, sablazan je javna i nanosi veliku štetu prvenstveno vjeri pojedinca, vjeri obitelji koje su zahvaćene, vjeri šire zajednice i Crkve. To je problem s kojim se moramo suočiti - istaknuo je mr. Trdić.

U nastavku je pojasnio kako se svećenici moraju srcem, dušom i mišlju biti zajedno sa Svetim Ocem posvetiti rasčišćavanju salbazni.

- Moramo slijediti papu Franju na lokalnoj razini, na razini naših župnih zajednica, a ovo predavanje koje se dogodilo jedan je način na koji se može vršiti prevencija. Na njima je omogućeno otvaranje ovakvih tema - pojasnio je predavač.

Na skupu svećenike se upoznalo s psihološkim momentima unutar samog problema procesa zlostavljanja te potaknulo na molitvu za Crkvu. Govorio je i o fenomenu pedofilije, prevenciji kao i znakovima i indikatorima zlostavljanja te obvezama na (nad)biskupijskim i župnim razinama kada i ako se taj zločin dogodi. Između ostaloga, upozoreno je na stigmatizaciju cijelog klera zbog pojedinačnih slučajeva na razini opće Crkve kao i reakcijama Crkve o ovoj problematici.

U raspravi koja je uslijedila istaknuto je kako Crkva u Hrvatskoj promišlja o ovoj temi. Riječki nadbiskup Ivan Devčić potaknuo je svećenike da i dalje okupljaju i katehiziraju mlade, ali i da uvijek budu svjesni vremena u kojemu žive i u kojemu se neki postupci mogu pogrešno protumačiti.

- Činite sve da lice Crkve poljepšate svojim primjerom, strpljivošću i ponašanjem. Važno je pratiti poticaje Svetoga Oca i Hrvatske biskupske konferencije. Vremena su teška i na uzburkanom smo moru. 'Gospodin jamči ako je vjera jaka, naša lađa neće se potopiti' - protumačio je nadbiskup Devčić.

Prije početka skupštine u kapeli Doma ispovijest vjere dali su kandidati za đakone Josip Pende i Domagoj Duvnjak koji će za đakone biti zaređeni u subotu 20. listopada u crkvi setog Mihovila arkanđela u Jelenju.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!