Pomorci proslavili blagdan sv. Nikole

Održano je i jedinstveno hodočašće brodovima u svetište sv. Nikole u Kraljevici.

pomorci.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA

Blagdan sv. Nikole biskupa u Rijeci je tradicionalno prilika za okupljanje brojnih pomoraca, ribara i svih koji žive od mora i s morem i koji toga sveca slave kao svog nebeskog zaštitnika. Središnje misno slavlje već tradicionalno održava se dan uoči blagdana, 5. prosinca, procesijom i misom u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske na Žabici.

Tako je bilo i ove godine, a misu je predvodio fra Tomislav Šanko. Prije mise pomorci su se okupili ispred glavne zgrade Luke Rijeka pa u svečanoj procesiji rivom preko Korza došli do kapucinske crkve.

Dva dana ranije, u nedjelju 3. prosinca sudjelovali su na jedinstvenom hodočašću brodovima u svetište sv. Nikole u Kraljevici. Ovo posebno mjesto za pomorce, u gradu koji je povijesno povezan s pomorstvom, svake godine potakne riječke brodare na čelu s Lučkom kapetanijom da brodovima hodočaste iz riječke luke u Kraljevicu.

Na te je događaje podsjetio povjerenik Riječke nadbiskupije za Apostolat mora vlč. Luka Lučić koji je najavio i proslave na sam blagdan sv. Nikole 6. prosinca kada se u mnogim crkvama slave mise za pomorce, a Jadrolinija, koja slavi 70. obljetnicu postojanja, i Grad Rijeka obilježavaju ga brojnim događanjima u središtu grada te polaganjem vijenca u more za sve poginule. Vlč. Lučić je istaknuo i kako se sv. Nikola kao zaštitnik pomoraca na ovaj svečani način u Rijeci slavi već 25 godina.

Fra Tomislav Šanko na misi u kapucinskoj crkvi pomorce je potaknuo da u Bogu i Isusu Kristu nađu čvrst oslonac kako na životnom putu tako i na putovanjima morem. „Nije pitanje vjerujemo li u Boga, nego vjerujemo li Bogu, imamo li pouzdanja u njega. Stoga na Isusa gledajmo kao na kapetana na našem životnom putu, shvatimo koliko nam je on blizu. Jer biti blizu nekome znači biti blizu srcem, a to se najbolje vidi u muci, teškim trenucima. Isus nam tada sigurno može pomoći", rekao je propovjednik.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!