Relikvija neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića stigla u Rijeku

Tijelo sv. Leopolda bit će izloženo do utorka 19. rujna kada se vraća u Padovu, a do tada će kapucinska crkva biti cijelo vrijeme otvorena.

44242.jpg
Autor
IKA/Laudato/D.T.
Fotograf
IKA

Zvona crkava u gradu Rijeci u ponedjeljak u 16 sati zazvonila su u čast sv. Leopolda Bogdana Mandića čije neraspadnuto tijelo je stiglo u kapucinsku crkvu Gospe Lurdske na Žabici. Tijelo je u Rijeku iz Splita stiglo u pratnji provincijala fra Roberta Tadiella, rektora Svetišta u Padovi fra Giovannia Gusella Flaviana, gvardijana u Padovi fra Marca Putina, kancelara Biskupske kurije u Padovi don Luciana Barela, volontera ''Croce Verde'', kao i svećenika Kotorske biskupije i Kotoribe.

Obred dočeka predvodio je riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić u zajedništvu s provincijalom Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jurom Šarčevićem, krčkim biskupom Ivicom Petanjkom, gospićko-senjskim biskupom Zdenkom Križićem, gospićko-senjskim biskupom u miru Milom Bogovićem, porečkim i pulskim biskupom u miru mons. Ivanom Milovanom te mnogobrojnim svećenicima i redovnicima. 

Dolazak relikvije neraspadnutog tijela sv. Leopolda Plesom sv. Tripuna najavili su članovi Bokeljske mornarice koji su u kapucinskoj crkvi bili i prvi čuvari tijela. U prigodnoj homiliji fra Jure Šarčević je istaknuo da se Bog poslužio Leopoldovim malim tijelom, bio je visok samo 1.35 cm, kako bi izveo tolika dobra ovome svijetu. 

- To čini i u današnje vrijeme, a tome svjedoče vjernici koji se utječu sv. Leopoldu. Ono što ga je učinilo velikim jest i činjenica da je svakodnevno bio povezan s Bogom. Dnevno je služio dvije mise, a njegov način ispovijedanja bio je svetački - kazao je između ostaloga fra Jure.

Tijelo sv. Leopolda bit će izloženo do utorka 19. rujna kada se vraća u Padovu, a do tada će kapucinska crkva biti cijelo vrijeme otvorena. Ispred sarkofaga će se izmjenjivati straža koju čine članovi različitih molitvenih zajednica i udruga, a ispovijed će biti moguća cijelo vrijeme u kripti crkve (donja crkva). Također, organiziran je program bdijenja. Misno slavlje u 19 sati predvodi riječki nadbiskup Ivan Devčić, a večernju misu za mlade u 23 sata povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije vlč. Marko Šarić. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!