Biskup Rogić: Ustrajmo u vjeri da bi od nje mogli živjeti

Biskup Rogić je naglasio kako početak novog darovanog vremena posvećujemo Mariji kao prvoj suradnici spasenja.

5.jpg
Autor
sibenska-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
sibenska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
02.01.2020 18:05

Na Novu godinu, svetkovinu Marije Bogorodice i Svjetski dan mira, u srijedu 1. siječnja svečano euharistijsko slavlje u katedrali svetog Jakova u Šibeniku svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

- Tri su obilježja prvog dana u godini. Liturgijski to je Dan Marije Bogomajke, potom čitava Crkva taj dan obilježava molitvom za mir u svijetu i kao treće pape uvijek šalju poruku mira cijelome svijetu. Učinio je to i ove godine papa Franjo  – poruka mira cijelom svijetu - kazao je biskup Rogić u homiliji.

Naglasio je kako početak novog darovanog vremena posvećujemo Mariji kao prvoj suradnici spasenja.

- Ona je ta po kojoj Bog stvara novi svijet, Novu eru, rođenjem Božjeg Jedinorođenca. Nizat će se kroz godinu Marijini blagdani, ali prvi je časti kao Bogorodicu. Onu koja je milosti puna i s kojom je Gospodin oduvijek i zauvijek.Onu koja rađa Spasitelja, Božjeg Sina - kazao je biskup.

Jedna od temeljnih želja, koju Crkva stavlja u prvi plan je mir.

- Dao Bog mira u duši, u obitelji, u narodu i cijelom svijetu. Onda će sve biti lakše. Rađaju se i želje za novim poletom, zamahom, ustrajati u dobru, još se više potruditi. Neke odnose popraviti, nove dobre uspostaviti. Novost uvijek budi nadu. Sve to na svoj način možemo prepoznavati u životu Blažene Djevice Marije. Svojim 'da' Bogu, svojim darivanjem života Bogu, postala je Majkom Sina Božjega – Bogorodica. Po njezinoj vjeri, po njezinom predanju, po Marijinoj nadiu bolji svijet koji i Bog želi, plan spasenja počeo se ostvarivati. Eto nam nadahnuća, eto nam zagovornice, eto nam putokaza u novo vrijeme - naglasio je biskup.

Vjernicima je zaželio da ih prožme novost što je donosi Bogorodica. Njezina vjera i pouzdanje u tek rođenog Spasitelja.

- To malo dijete došlo je da bude Bog s nama. Nudi nam svoju pomoć i bliskost, svoju ljubav i naklonost. Želi u nama biti trajni izvor nade koja ne posustaje. Njega nam donosi Bogorodica. Neka naše molitve ne posustanu. Ustrajmo u molitvi, u svom kršćanskom životu, da bi mogli iz vjere živjeti, da bi se sa svim iskušenjima mogli nositi po vjeri u Božju pomoć. Ustrajni u vjeri i molitvi bit ćemo okrunjeni plodovima milosti i spasenja - rekao je biskup Rogić koji je u nastvaku predstavio poruku pape Franje za Svjetski dan mira.

Vjernicima je zaželio da za Novu godinu sebe prepoznaju kao Božje dijete, koje Bog voli i do koga mu je toliko stalo, pa makar prolazili kroz nevolje života. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!