Biskup Rogić na Kevinoj jami molio za žrtve Bleiburga

Šibenski biskup Tomislav Rogić predslavio je u subotu 16. svibnja Misu zadušnicu za žrtve komunističkog režima koje su bez suda ubijene na Bleiburgu i Križnom putu.

6.jpg
Autor
sibenska-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
sibenska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
17.05.2020 14:44

U župi Radošić kod Kevine jame, mjestu gdje su komunisti bez suđenja ubijali i bacali svoje neistomišljenike, okupili su se brojni vjernici koji su na taj način htjeli obilježiti 75. obljetnicu Bleiburga i početka križnog puta, prenosi Biskupija.

- Mi danas molimo za sve nevine žrtve u ratu i poraću koji su bačeni u jamu i razne jame. Mi danas također molimo i za one koji su bacali u jame, molimo za krvnike da im Bog bude milostiv, a ako su još živi i da se obrate i pokaju za zlo što su činili. Posebno molimo za one koji su još uvijek ispunjeni mržnjom i ne mogu prihvatiti slobodu i slobodnu Hrvatsku a izabrani su kao predvoditelji i upravitelji hrvatske države - kazao je u uvodnom obraćanju župnik fra Dušan Džimbeg.

Biskup Tomislav Rogić u homilji naglasio je kako je prošlo sedamdeset i pet godina od kraja Drugog svjetskog rata, a bitke kao da se i dalje vode.

- Jedni bi i dalje ubijali bez suda, drugi ne bi dali da se o tome govori, treći smatraju da je tako moralo biti, neki drugi opet da se za stradale ne bi smjeli ni moliti. Ne mislim ovdje tumačiti povijest, nikoga opravdavati, nikoga osuđivati, a najmanje izgovorenom riječi biti uzrokom nekih novih podjela ili novo sjeme mržnje - kazao je biskup Rogić.

Citirao je i hrvatske biskupe u Bosni i Hercegovini koji su se u posljednje vrijeme našli na udaru. Naglasio je kako Crkva s pravom oplakuje žrtve rata i poraća i moli za pokoj njihovih duša.

- U svojim molitvama uključuje sve žrtve rata i poraća, bilo kojega naroda i kraja. Moli, u ovom slučaju, za žrtve hrvatskoga naroda. U tom kontekstu molitve, ona ne isključuje čak ni one koji su ih pobili, preporučuje ih Božjem milosrđu, a konačni sud o stradanjima i krivnjama prepušta Bogu koji je puna istina, savršena pravda i beskrajna ljubav, kako su napisali biskupi prije 25 godina kada su uputili pismo prigodom 50. obljetnice završetka drugog svjetskog rata - istaknuo je Rogić.

Pred kraj homilije molio je da nas ne ujedinjuje samo nevolja, nego prije svega istinska želja za izgradnjom boljeg svijeta, boljih odnosa, svakog napretka.

- Ako budemo barem malo više živjeli iz vjere i pouzdanja u Boga, ako to budemo znali svjedočiti i na mlađe vjeru prenositi sigurno možemo graditi bolju budućnost. Sigurno će se tada i naše mlade obitelji otvoriti životu, prihvaćati novi život. Ne smijemo od toga odustati - poručio je između ostalog biskup Tomislav Rogić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!