Crkva u izlasku ili Crkva u šetnji?

U zgradi sjemeništa biskup Palić održao je izlaganje na temu 'Crkva u izlasku ili Crkva u šetnji?'

7.jpg
Autor
sibenska-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
sibenska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
11.03.2020 18:19

Hvarski biskup Petar Palić predvodio je danas redovitu mjesečnu rekolekciju svećenika Šibenske biskupije. U zgradi sjemeništa biskup Palić održao je izlaganje na temu 'Crkva u izlasku ili Crkva u šetnji?'

Do naslova teme biskup Palić došao je kroz dvije sintagme pape Franje o Crkvi. O Crkvi u izlasku Sveti je Otac promišljao u apostolskoj pobudnici 'Evangelii gaudium', dok je na jednom susretu sa sjemeništarcima i njihovim biskupima i odgojiteljima rekao da Crkva ne smije biti 'Crkva u šetnji'. Upravo kroz ove dvije sintagme biskup Palić dotaknuo se pitanje nove evangelizacije.

- Nova evangelizacija jest proces evangelizacije koja se u novije vrijeme odvija u zemljama koje su nekoć većinski prihvatile kršćanstvo, ali je vjera u njima toliko usahnula da ju je potrebno nanovo, skoro od samoga početka naviještati da se s njom upoznaju i kao svoj osnovni životni program prihvate i sadašnje generacije. Stoga smijemo reći da bi nova evangelizacija trebala raspiriti žeravicu koja tinja pod pepelom sekularizacije i neobuzdanoga gomilanja materijalnih dobara te opet rasplamsati snažan plamen vjere u Boga - kazao je hvarski biskup, a prenosi Biskupija.

Naglasio je kako nova evangelizacija treba započeti u samoj Crkvi, odnosno crkvena se zajednica treba više usredotočiti na srž Evanđelja, na osobu Isusa Krista i njegovu poruku spasenja, kako bi odatle spoznala da je ponajprije ona stalno potrebna promjene, čišćenja pokore i obraćenja.

- Prvi preduvjet da bi se evangelizacija, koja je odgovor na Isusov nalog da se pođe i propovijeda svemu svijetu, mogla dogoditi jest misijska preobrazba Crkve. Ne radi se samo o preobrazbi pastoralnog djelovanja, nego se ponajprije radi o općem razumijevanju preobrazbe. Ta preobrazba za papu Franju ima jednu riječ: izlazak. Pozvani smo naviještati svima, bez oklijevanja, nevoljkosti i straha. Crkva je pozvana ići ususret, preuzimati inicijativu i tražiti one koji su na raskrižju putova - kazao je Palić.

Govoreći o sintagmi 'Crkvi u šetnji' naglasio je kako je ona koju ne zanima stvarni život i koja bez ikakvog interesa prolazi pokraj drugih.

- Ona je jalova, besplodna, samo gleda na vlastitu korist i  udobnost. Crkva u šetnji je ona koja ne zna biti radosna - istaknuo je biskup Palić.

Na koncu je kazao da ako papa zagovara i poziva da budemo Crkva u 'izlasku', život svećenika u izlasku očituje se u tome da je on čovjek hrabrosti i beskrajnog povjerenja u Božju providnost.

- Svećenik u 'izlasku' je čovjek koji ne strahuje pred onim što će se dogoditi sutra, koji se ne boji novih koraka i novih izazova, koji je spreman priznati vlastita ograničenja koji prihvaća i zna da postoje i drugi koji su uključeni i suodgovoni u procesu zadaći koja se zove misionarsko poslanje i nova evangelizacija. Taj se svećenik ne opire Duhu Božjemu i njegovoj životvornosti koja se očituje u pozivu na promjenu, preobrazbu i obraćenje - zaključio je Palić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije