Obilježena 597. obljetnica posvete crkve svetog Frane u Šibeniku

Crkva sv. Frane i sv. Ante u Šibeniku posvećena je 31. svibnja 1423. godine.

4.jpg
Autor
svetiste-sibenik.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
svetiste-sibenik.hr
Objavljeno:
 
02.06.2020 18:10

Bogata duhovna i materijalna baština šibenskog samostana sv. Frane bilježi brojne važne datume i događaje u skoro osamstoljetnoj povijesti.

Ove godine je okruglih sedamsto godina da su fratri napustili svoje prvotno obitavalište u dijelu koji se zove Psare i ušli unutar gradskih zidina, gdje se od 1320. godine nalaze neprekidno sve do danas. Ubrzo su sagradili golemu crkvu u čast franjevačkih duhovnih velikana, sv. Frane i sv. Ante, koja je posvećena 31. svibnja 1423. godine. Ove godine, zbog preklapanja sa svetkovinom Duhova, obljetnica posvete slavila se u ponedjeljak 1. lipnja.

Svetu misu je predslavio gvardijan samostana sv. Frane fra Ivan Bradarić, u koncelebraciji s vikarom samostana fra Augustinom Kordićem. Fra Ivan je u homiliji istaknuo važnost ovog bogoslužnog prostora koji su redovnici samostana sv. Frane pomalo vizionarski sagradili kao golemu jednobrodnu lađu, koja plovi kroz stoljeća.

Kao najveći duhovni sin grada Šibenika, koji je u svojemu djetinjstvu sigurno gledao nastanak ove velebne građevine, svakako je i sv. Nikola Tavelić, prvi hrvatski svetac. Upravo ovaj samostan i crkva sačuvali su i prenijeli kult sv. Nikole te su naši biskupi 1970. godine baš tu crkvu proglasili za Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića. Tako će ova crkva uskoro biti mjesto gdje će se slaviti jubilej pedesete obljetnice kanonizacije prvoga hrvatskog sveca.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!