Obilježeno tristo godina svetišta Gospe od Karavaja u Tisnom

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena jučer u župi Tisno na Karavaju na tristotu obljetnicu njenog štovanja.

7.jpg
Autor
sibenska-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
sibenska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
27.05.2020 17:21

Središnje svečano misno slavlje uz sudjelovanje velikog broja vjernika iz cijele Šibenske biskupije i iz susjedne Zadarske nadbiskupije predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Ove godine obilježeno je tristo godina štovanja Gospe od Karavaja u Tisnom.

Štovanje Gospe od Karavaja započelo je u Italiji 1432. godine, točnije 26. svibnja u mjestu Caravaggio u blizini Bergama, ukazanjem Gospe pobožnoj ženi Ivanici. Tijekom 17. i početkom 18. stoljeća mnoge su se talijanske porodice iz okolice Bergama doselile u Tisno, a među njima je bila i obitelj Gelpi koja je, štujući Gospu, sa sobom donijela njezinu sliku, piše Biskupija.

- Već 300 godina okuplja ovo mjesto vjernike koji traže nebeske milosti u svojim svakodnevnim brigama, u nedaćama života vape pomoć, uzdižu zahvale Bogu po Majci Isusovoj, pomoćnici kršćana. Ovo sveto mjesto diše molitvama nebeskoj Majci. Svjedoči i danas snagu vjere i molitve u kršćanskom životu. Obasjano je majčinskom ljubavlju Blažene Djevice Marije, kao ono prvi puta na svadbi u Kani i tako već 300 ljeta - poručio je biskup Tomislav Rogić u homilji.

Govoreći o Djevici Mariji, biskup Rogić istaknuo je kako ona neće zakazati jer je naša zagovornica, a mi njezina djeca koja vape svome Utočištu grešnika.

- Preostaje nam Mariju poslušati. Ona reče slugama: što god vam rekne, učinite. To Marija govori i nama. Slušajte moga Sina! Neka njegove riječi evanđelja, radosne vijesti, njegova Blaženstva, njegova zapovijed ljubavi prema Bogu i vas međusobno, jednih prema drugima, neka vam budu pravila za život. I pronaći ćete mir, životnu snagu i radost život, zajedništvo obitelji, slogu i napredak. Živjet ćete onda ono prvo dostojanstvo koje vam podari Bog, da po Kristovu uskrsnuću, možete ući na vrata Raja. Marijo, tebe u litanijama zovemo: Vrata nebeska. Pomozi nam da ustrajemo na putu do tih Vrata - poručio je između ostaloga biskup Rogić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!