U Primoštenu proslavljena Gospa od Loreta, zavjet iz vremena epidemije kolere

Povijest štovanja Gospe od Loreta u primoštenu seže u daleku 1835. godinu.

gospa-od-loreta-20-007.jpg
Autor
sibenska-biskupija.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
sibenska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
11.05.2020 12:42
Blagdan Gospe od Loreta proslavljen je u nedjelju 10. svibnja u Primoštenu. Svečano Misno slavlje i procesiju Primoštenom predvodio je  ekonom Šibenske biskupije i biskupov tajnik don Roko Glasnović. Ove godine zbog pandemije koronavirusa u tradicionalnoj procesiji nisu sudjelovali vjernici već samo barjaktari, svećenici i Primoštenke u narodnim nošnjama koje su nosile Gospinu sliku. Misno slavlje slavljeno je na otvorenom pred župnom crkvom.
 
U homiliji don Roko Glasnović kazao je kako je  Marija  otvorena životu. 
 
- Koliko je mi nasljedujemo u otvorenosti životu, koliko se ponašamo u vrijednostima i odrednicama  ljubavi koje je Marija živjela? Marija nas poziva da budemo civilizacija ljubavi i otvorenosti životu -kazao je don Roko Glasnović.
 
Povijest štovanja  Gospe od Loreta u primoštenu  seže u daleku 1835. godinu kada je Marko Prgin, budući je bio bolestan, vidio u snu Gospinu sliku i čuo poruku da će ozdraviti ako tu sliku donese iz Loreta. Marko je bio momak, neoženjen. Imao je svoj brod, ali je za tu priliku posudio veći i sigurniji brod za takvu plovidbu od Ante Bakotića, zvanog Bakašunac. Kako je i odlučio, otišao je u Loreto i donio Gospinu sliku, istu onakvu kakvu je vidio u snu. 
 
Sliku je čuvao u svojoj kući sve dok u ovaj kraj nije stigla epidemija kolere. Kada je ta opaka bolest počela kositi i odnositi ljudske živote, tadašnji župnik don Mate Livić sjetio se slike i predložio župljanima da 10. svibnja sa Gospinom slikom načine procesiju oko sela. Tako je i bilo. Uzeli su Gospinu sliku iz Markove kuće, obišli s njom oko sela i donijeli je u crkvu. Tako je nastao zavjet Gospi od Loreta.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!