442. obljetnica herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko

'Prisjećamo se samozatajnih, ali slavnih ljudi, koji su dali živote za domovinu i vjeru'

47.jpg
Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Sisačka biskupija
Objavljeno:
 
13.01.2020 10:47

Jučer je u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom proslavljena Misa u spomena na 442. obljetnicu herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko te slavne pogibije branitelja ove utvrde 13. siječnja 1578. godine.

Svetu Misu predslavio je je vrhbosanski pomoćni biskup u miru Pero Sudar u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem i drugim svećenicima.

Uz predstavnike županijske i lokalne vlasti, članove Hrvatskog generalskog zbora i udruge proistekle iz Domovinskog rata na obljetnici su sudjelovali brojni hodočasnici, u sklopu 11. hodočasničkog spomen-pohoda.

Domaći biskup mons. Vlado Košić, uz pozdrave okupljenima, kazao je kako se ovdje prisjećamo samozatajnih, ali slavnih ljudi, koji su dali živote za domovinu i vjeru.

- Molimo se danas ovdje za sve poginule, da bismo i sami njihovom žrtvom bili nadahnuti kako bismo mogli svjedočili ljubav prema domovini i kada dobivamo i kada gubimo - rekao je mons. Košić.

U homiliji biskup Sudar je istaknuo kako ovaj današnji događaj i ovo mjesto sami od sebe postavljaju nam pitanje što je čovjek, odakle dolazi i koji mu je smisao te koji ga ideali trebaju voditi kroz život.

- Upravo oni koji su ovdje život dali za ono što su smatrali važnijim od života jesu doista pouka i poziv da i mi kao ljudi i vjernici promislimo što je to u našem životu vrjednije od njega samoga. Svaki se život daje, htjeli mi to ili ne, ali nije nimalo svejedno za koju vrijednost - kazao je biskup Sudar.

Nakon Mise slijedio je mimohod u čast junacima Gvozdanskog do spomen-križa, gdje je molitvu za duše svih branitelja i žrtava Gvozdanskog iz 1578., 1941. i 1991. godine predmolio biskup Košić, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

 

Fotogalerija
48
49
50
51

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije