Biskup Košić: Isus traži više od pukog činjenja pokore

Tumačeći evanđelje dana, biskup je ustvrdio kako Isus upozorava na bit kršćanskih pokorničkih djela.

8.jpg
Autor
biskupija-sisak.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
biskupija-sisak.hr
Objavljeno:
 
27.02.2020 19:33

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na Čistu srijedu misno slavlje s obredom pepeljenja u sisačkoj katedrali. Kako piše Biskupija, u koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača i preč. Milan Begić, a služio je Tomislav Vojvodić.

Na početku homilije biskup je rekao kako je slavljem pepelnice započelo sveto korizmeno vrijeme četrdesetdnevne priprave za proslavu Uskrsa, otajstva Kristova poniženje, smrti i uskrsnuća.

- Kako se najbolje pripremiti za dostojnu proslavu najvećeg otajstva naše vjere? O tome nam upravo govore današnja čitanja Riječi Božje. Po proroku Joelu Gospodin poziva svoj narod, dakle i nas, da mu se svim srcem vratimo. I posebno ističe: 'Razderite srca, a ne halje svoje!' Riječ je dakle o dolasku srcem ne haljinama, nutrinom ne vanjštinom - kazao je na početku homilije biskup Košić.

Tumačeći evanđelje dana, biskup je ustvrdio kako Isus upozorava na bit kršćanskih pokorničkih djela.

- Ona se ne smiju ispunjavati kao puka zadana vanjska forma, samo da se izvrše ili obave… pa je sve riješeno. Ne! Isus traži više. On priznaje da je potrebno dijeliti milostinju, moliti se i postiti, ali je pred Bogom vrijedno samo tada ako se to čini u skrovitosti, u tajnosti - upozorio je biskup te dodao da prema Isusu dakle nije važna vanjska forma, pa čak niti učinak, nego naša nutarnja nakana i stav pred Bogom, a to je naša želja da njega proslavimo, da mu budemo blizu, da činimo sve samo radi Božje hvale.

Potom je istaknuo kako su vjernici u korizmi pozvani zauzimati se za obespravljene. U prvom redu to su djeca koja su u utrobi majke i u domovima poput 'igračaka', zatim radnici kojih se sve više iskorištavaju i slično.

- Sve su to teška kršenja čovjekova dostojanstva na što i mi kršćani imamo što reći i gdje se moramo zauzeti za čovjeka, prvenstveno za djecu, za nerođenu i rođenu djecu, za mlade, za starije i bolesne. Ponovno vas pozivam, braćo i sestre, na molitvu za život jer je upravo danas započela nova akcija '40 dana za život'. Pozivam također sve vjernike da ne odlazimo nedjeljom u trgovine te tako olakšamo život radnicima, posebno radnicama, koje nemaju odmora i izvrgnute su nasilju države i zakonodavstva, ali i poslodavaca tj. trgovačkih lanaca - uputio je biskup konkretne prijedloge.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije