Biskup Košić: U svakom se kršćanskom srcu treba probuditi veliko veselje

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 13. prosinca i u nedjelju 16. prosinca župu Voloder.

download-(6).jpg
Autor
Stjepan Vego/Laudato/M.S.
Fotograf
Stjepan Vego
Objavljeno:
 
17.12.2018 09:17
Tom prigodom biskup je posjetio Dječji vrtić u Voloderu, područne škole u Voloderu, Gornjoj i Donjoj Gračenici, te filijalne kapele gdje se susreo sa članovima raznih zajednica i župljanima. Biskup se susreo i s volonterima Caritasa, zborašima i članovima župnog Pastoralnog i Ekonomskog vijeća.
 
Pastoralni pohod završio je u nedjelju 16. prosinca svečanim Misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog koje je biskup predslavio u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Nikolom Majcanom. Misno slavlje animirali su Mješoviti župni zbor i Zbor mladih, a na početku je održan kratki program paljenja treće adventske svijeće.
 
U homiliji, govoreći o trećoj nedjelji došašća koja se naziva ''Gaudete – Radujte se“, biskup je istaknuo kako nas ona posebno priprema na radost susreta s Kristom koji dolazi.
 
- Tako počinje i prvo čitanje iz Knjige proroka Sefanije gdje prorok poziva: 'radujte se i kličite…', a slično govori i sveti Pavao apostol u svojoj poslanici Filipljanima kada im kaže da se raduju jer je Gospodin blizu. Zašto bi se mi danas trebali veseliti? Zato jer idemo u susret najradosnijem blagdanu Božića i proslavi Isusova rođenja. Općenito kada se rodi dijete ono donese veliku radost u obitelj, a rođenje Spasitelja izaziva iznimno veliku radost i veselje. Trebalo bi se zato u svakom kršćanskom srcu probuditi veliko veselje kao što i pjevaju božićne pjesme. Mi već sada na treću nedjelju adventa to osjećamo, Crkva budi tu radost iščekivanja, rekao je biskup.
 
Dodao je kako je jučerašnja nedjelja i Nedjelja Caritasa te istaknuo kako riječi sv. Ivana Krstitelja koji je pozivao ljude na dolazak Mesije, dobro pristaju uz karitativno ozračje.
 
- Tada su Židovi iz svih staleža dolazili čuti što on govori te su ga pitali što im je činiti jer spasitelj dolazi. Ivan tada odgovara njima, a to vrijedi i za nas, da tko ima dvije haljine ili više hrane neka podjeli s onima koji nemaju. Pitaju ga i carinici što je nama činiti, a on kaže da budu pravedni prema svima… Dakle Ivan ne poziva ljude da se pretvore u redovnike i pustinjake, već želi u svima probuditi poštenje da sve što čine, čine pošteno i pravedno prema svima, kao i da sve što imaju budu spremni podijeliti s onima koji nemaju. Tako i mi danas skupljamo milostinju koja će sa svih Misa u čitavoj Hrvatskoj biti dana za potrebe Caritasa, a kako bi razveselili one koji teško žive da bi radosno proslavili blagdan Božića, zaključio je biskup Košić.
 
Zahvalio je vjernicima na srdačnim susretima, te istaknuo kako je ovdje doživio živu i aktivnu zajednicu i kako mu je želja da ona i dalje nastavi ovim putem. Osvrnuvši se na demografsku situaciju posebno je pozvao na molitvu za budućnost ove župe, otvorenost životu i djeci, te za duhovna zvanja.

Nakon popričesne molitve biskup je krstio Nou, peto dijete u obitelji Tome i Anamari Hanzec iz Donje Gračenice. Na kraju, čestitavši roditeljima i kumovima tradicionalno im je uručio i prigodne darove Biskupije.

Fotogalerija
download-(1)
download-(2)
download-(3)
download-(4)
download-(5)
download

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije