Biskup Košić blagoslovio 'bijeli križ istine'

Spomen na 300 nepoznatih ubijenih civila i hrvatskih vojnika na križnom putu u Brezovičkom i Osečkom gaju.

7.jpg
Autor
biskupija-sisak.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
biskupija-sisak.hr
Objavljeno:
 
16.03.2020 13:43

Sisački biskup Vlado Košić blagoslovio je jučer ispred crkve sv. Ane u Osekovu 'bijeli križ istine' u spomen na ubijene u Drugom svjetskom ratu na ovom području.

Kako piše Biskupija, ovaj bijeli križ svjedok je tragične istine i trajan spomen na 97 hrvatskih žrtava Osekova i ovoga dijela Moslavine za vrijeme Drugoga svjetskoga rata kao i poratnih masovnih zločina jugokomunizma: 300 nepoznatih ubijenih civila i hrvatskih vojnika na križnom putu u Brezovičkom i Osečkom gaju.

- Prigovara mi se da blagoslivljajući ove 'bijele križeve istine', kako su ih prozvali pripadnici sisačkog ogranka Hrvatskog domobrana koji ih postavljaju, rehabilitiram propale ideologije i vojske. Međutim to nije točno jer, za razliku od ostrašćenih ideologa koji ni danas, s te povijesne distance, ne vide u tim pobijenim žrtvama ljude, mi kršćani vidimo u njima našu braću i sestre, ljude koji zaslužuju da imaju svoj grob, odnosno barem da se za njih molimo. To nam nitko ne može zabraniti… to je jednostavno zahtjev naše vjere. I to je izraz solidarnosti i ljubavi prema bližnjima - kazao je biskup Košić.

Na kraju pozvao je sve vjernike na strpljenje i požrtvovnost ove korizme, da se pridržavaju preporuka zdravstvenih djelatnika te da brinu o najranjivijima oko sebe.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije