Biskup Košić krstio šesto dijete obitelji Vuksan

'Molimo se za ovo dijete te za sve nas, da možemo to što smo započeli, naš kršćanski život, živjeti kako to Bog želi, a ne svojom ljudskom logikom '

200.jpg
Autor
biskupija-sisak.hr/Laudato/J.B.
Fotograf
biskupija-sisak.hr
Objavljeno:
 
25.02.2019 08:22

Sisački biskup Vlado Košić predslavio je u nedjelju, 24. veljače u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog i BDM Kraljice mučenika u Lasinji, svečano misno slavlje tijekom kojeg je krstio Marka, šesto dijete u obitelji Željka i Vesne Vuksan. U koncelebraciji bio je domaći župnik vlč. Danko Bizjak, a slavlju su nazočili i župljani ove župe.

U homiliji biskup je rekao da Riječ Božja govori o tome da smo upućeni živjeti nebeskim životom.

- U drugom čitanju, sv. Pavao u Prvoj poslanici Korinćanima govori da smo svi mi potomci Adamovi. Adam znači zemlja te je on dio zemlje, a kao što je on zemaljski i tako smo i mi kao ljudski rod od ove zemlje. Ali nama je došao novi Adam, Isus Krist naš Spasitelj, koji je sišao s neba i postao čovjekom te oni koji njega slijede oni su ne samo zemaljski nego i nebeski ljudi. To je nama slijediti, ići putem koji nam je naš Spasitelj pokazao da budemo ljudi koji svjedoče ne samo ljudski nego i božanski život, oni koji već žive nebeski život, makar su još na zemlji - kazao je biskup.

U nastavku biskup je podsjetio kako o tome govori sam Isus u pročitanom Evanđelju po Luki.

- Čuli smo prošle nedjelje njegov govor o blaženstvima, a danas Isus nastavlja kako trebamo živjeti drugačije nego grješnici koji ljube samo one koji ljube njih, čine dobro samo onima koji im mogu uzvratiti i u tom smislu su vođeni samo logikom: dam ako, ti meni daš. Mi smo pozvani činiti dobro bez obzira na sve, čak i ako i ne primamo za uzvrat dobro. Dapače, ako primamo zlo, Isus nas tu uči i pokazuje nam kako je zapravo visok ideal kršćanskog života i kako je teško kršćanski do kraja živjeti. Naime, on kaže: 'Ljubite neprijatelje svoje. Činite dobro i pozajmljujte ne nadajući se odatle ničemu'. To je nešto što nije naravni poticaj, to čovjek nema po svojoj prirodi, jer po ljudskom je uzvraćati jednako. Po ljudskom je čak i da se neprijateljima osvećuje. Ali Isus to ne želi i on od nas očekuje da živimo božanskim životom te zato govori: 'Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan'. Kroz trpljenje dolazi Uskrs. To je ono što je teško u životu kršćana. Shvatiti i slijediti Isusa. I kada danas imamo krštenje ovog malog djeteta, molimo se za ovo dijete te za sve nas, da možemo to što smo započeli, naš kršćanski život, živjeti kako to Bog želi, a ne svojom ljudskom logikom - potaknuo je okupljene biskup te na kraju zaključio kako je krštenje šestog djeteta ove brojne obitelji primjer i poticaj da još ima hrabrosti života i povjerenja u Boga u našem narodu.

Na kraju misnog slavlja biskup je čestitao roditeljima i kumovima na ovom velikom događaju uručivši im prigodne darove Biskupije.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije