Biskup Košić novim svećenicima: Ako niste spremni služiti Gospodinu Isusu, nećete moći ići za njim

Na početku homilije biskup je rekao kako su zahvalni Bogu na ovom danu i na daru sakramenta svetog reda.

_MG_3170.jpg
Autor
Stjepan Vego/laudato.hr/D.R.
Fotograf
Stjepan Vego
Objavljeno:
 
27.06.2020 18:50

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je danas u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku svečano misno slavlje tijekom kojeg je za svećenike zaredio Igora Borić iz župe Križ, Ivana Ćorića iz župe Rođenja BDM u Benkovcu i Tomislava Antuna Vojvodića iz župe Loborika.

- Zahvalnost je povezana i s radošću, a radost s osjećajem odgovornosti i pitanjem, što nas čeka i hoćemo li ispuniti Božju volju koja se stavlja pred vas i pred sve nas, braćo i sestre - rekao je biskup.

U nastavku govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je istaknuo kako ona govori o Božjem izabranju, o uzvišenosti sakramenta svećeništva i o neprestanoj prisutnosti Isusovoj na kojega se pouzdajemo u svojem životu.

- Odlomak iz Knjige proroka Jeremije (Jer 1,4-9) govori nam kako je Gospodin izabrao Jeremiju da bude njegov prorok. Stoga je Jeremija snažno osjećao Božje izabranje, ali i svoju nedostatnost. Nije dakle inicijativa bila na Jeremiji nego na Bogu, on je započeo to djelo, izabrao ga je, dapače, dok on toga još nije bio ni svjestan; u majčinoj utrobi - protumačio je biskup Košić.

Primijetio je da se kandidati doista sami nude, čak nameću, oni se baš smatraju spremni i odlučni postati Božji svećenici.

- Mogli bismo reći da takvi i nisu često najprikladniji jer možda imaju neke svoje interese i ciljeve, koji ne moraju biti identični s Božjima. Ipak znamo da je bilo, a ima i danas, i drugih primjera: Izaija prorok se sam nudi: 'Evo me, mene pošalji!', kaže. No, očito je to jedan proces, u kojem je najvažnije da dotični 'smjerno s Bogom hodi' i tako postane prijatelj Božji - pojasnio je Košić.

Osvrnuvši se na Evanđelje po Ivanu biskup je ustvrdio kako ono donosi radikalne Isusove riječi o umiranju i o tome kako njega slijediti znači prihvatiti i logiku pšeničnog zrna koje mora umrijeti da bi se živjelo.

- Ovo zvuči gotovo neprilično - danas o tome razmišljati, ali ja vas, dragi mladi prijatelji, moram suočiti s time: ako niste spremni umrijeti, nećete živjeti; ako niste spremni služiti Gospodinu Isusu, nećete moći ići za njim jer on poziva na potpuno sebeispražnjenje, nijekanje sebe da bi se priznalo njega; on traži prezir, pa čak i mržnju na ovosvjetski život, da bi se zadobio život vječni - upozorio je biskup.

Na kraju još se osvrnuo na stanje u društvu i aktualnu pandemiju gdje se itekako pokazalo potreba za svećenicima i duhovnom potporom.

- Očito su ljudi bili potrebni duhovne potpore pa kažu da su mnogi pratili što to i kako govore svećenici, što svjedoče vjernici i kako daju duhovnu potporu onima koji su bili osamljeni i bolesni. To je znak da su duhovni sadržaji baš najpotrebniji ljudima kad je najteže. Zato izražavam veliku zahvalnost svim svećenicima koji su se trudili biti blizu onima koji su morali ostati u izolaciji, koji su svoju dušu punili upravo utjehom neba - zaključio je biskup Košić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!