Biskup Košić pohodio župu Obrovo

Pastoralni pohod završio je u nedjelju 1. prosinca u 11 sati svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi koje je predvodio biskup u zajedništvu s domaćim župnikom.

4.jpg
Autor
biskupija-sisak.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
biskupija-sisak.hr
Objavljeno:
 
02.12.2019 11:14

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak, 28. studenoga i u nedjelju, 1. prosinca župu Oborovo te se tom prigodom u pratnji domaćeg župnika Ivana Miškića susreo sa zauzetim vjernicima i krizmanicima kao i posjetio caritasovu kuću Sv. Vinka Paulskog.

Pastoralni pohod završio je u nedjelju 1. prosinca u 11 sati svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi koje je predvodio biskup u zajedništvu s domaćim župnikom, a na početku je biskupa u ime svih župljana pozdravila gđa Ana Munić.

U homiliji biskup se osvrnuo na došašće i početak nove liturgijske godine, istaknuvši kako se advent ne nalazi u rasvijetljenim ulicama gradova i konzumaciji pića i hrane, već u nama kao priprema za dolazak Isusa našeg spasitelja.

- Mi zapravo slavimo Isusov dolazak i pripremamo se za blagdan njegova rođenja, najveći događaj u ljudskoj povijesti, trenutak kada je Sin Božji postao čovjek i rodio se kao dijete, postao jedan od nas i došao da živi s nama. Došao je kako bi nam pokazao što je to pravi ljudski život te kako da ostvarimo puninu, radost i smisao svog života. Isus je prvi puta došao prije više od 2000 godina i mi vjerujemo da Isus ima ponovno doći. Kada je raspet i treći dan uskrsnuo, a nakon što se 40 dana ukazivao apostolima i na nebo uzašao, to je i navijestio - rekao je Košić.

- Tako nam i u današnjem Evanđelju govori kako trebamo biti budni i čekati njegov dolazak jer ne znamo kada će doći, ne znamo dana i časa. On kaže, kada bi domaćin znao o kojoj straži kradljivac dolazi, bdio bi i ne bi dopustio potkopati kuće. Tako i mi moramo biti neprestano budni i pripravni na Isusov drugi dolazak… Ima još jedan, treći njegov dolazak, koji je također vrlo važan, zapravo za naš život on je najvažniji, a to je sada. Isus dolazi neprestano, on je i sada s nama jer je uskrsnuo da po svom Svetom Duhu, kojeg nam je dao, bude među nama prisutan u sve dane do svršetka svijeta - rekao je biskup pojasnivši kako je Krist prisutan u Euharistiji u kruhu života, u svom uskrsnulom tijelu, da nas nahrani kako bismo bili sposobni živjeti ne samo zemaljskim već i nebeskim životom.

Na kraju biskup se osvrnuo i na život ove župe pozvavši okupljene da u ovom adventskom vremenu posebno mole na nakane za duhovna zvanja i da bude više djece jer bez njih nema budućnosti.

- Kada idemo ususret Božiću moramo se zamisliti što bi bilo da Marija nije htjela roditi Isusa? Mogla je reći Gabrijelu: neću! No, Božić se dogodio zato jer se ona nije bojala, tako i naši roditelji danas trebaju imati hrabrosti prihvatiti djecu. Nikako se ne smiju bojati samo za sebe i svoju komociju te odbaciti djecu jer će na kraju života biti sami bez potomstva, djece i unučadi, a od toga nema veće žalosti - upozorio je biskup te na kraju zaključio kako je poruka adventa i ove nedjelje da je Krist blizu i da želi biti s nama, da nas voli i da je došao donijeti svakom srcu mir.

 

Fotogalerija
41
42
43

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije