Biskup Košić posjetio Centar za rehabilitaciju osoba s intelektualnim oštećenjima

U homiliji biskup je istaknuo kako je vrijeme u kojem se nalazimo priprema za Božić i sve ono što nam on donosi.

6.jpg
Autor
biskupija-sisak.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
biskupija-sisak.hr
Objavljeno:
 
11.12.2019 16:36

Sisački biskup Vlado Košić posjetio je u srijedu, 11. prosinca Centar za rehabilitaciju osoba s intelektualnim i tjelesnim oštećenjima u Komarevu i tom prigodom predvodio misno slavlje za korisnike i djelatnike centra.

U koncelebraciji bili su domaći župnik iz Komareva vlč. Robert Jakica, župnik sisačke župe Pohoda BDM vlč. Ivan Grbešić i župnik iz Sunje vlč. Ivan Faletar, a služio je đakon Igor Borić. Slavlju je nazočio i ravnatelj centra Ivor Borovnjak koji je prije mise upoznao biskupa s radom Centra koji slavi deset godina djelovanja.

U homiliji biskup je istaknuo kako je vrijeme u kojem se nalazimo priprema za Božić i sve ono što nam on donosi.

- Posebno se radujemo i sjećamo Isusova dolaska i rođenja u Betlehemu od Djevice Marije, kako ga je sv. Josip prihvatio i brinuo se za njega, kako je Sveta obitelj doživljavala poklon pastira i mudraca, kako su morali bježati u Egipat pred Herodom te kako je Isus rastao u Nazaretu. Bolje rečeno, ne samo da se sjećamo toga, nego mi kao kršćani proživljavamo otajstvo Božića jer Božić je sada i on treba biti za sve nas, život i iskustvo naše, naš susret i prijateljstvo s Isusom koji je došao baš poradi svakog čovjeka. Lijepo nam dolaze i ove Isusove riječi koje smo čuli danas u Evanđelju po Mateju. On je najprije došao k nama, a sada zove nas: 'Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti' - kazao je biskup.

Zapitao se jesmo li i mi, koji se danas ovdje molimo, ti koji trebaju Isusu doći? Možemo li priznati da smo izmučeni, da nas pritišću mnogi tereti i da smo opterećeni.

- Doista, svaki od nas ima svoje terete bolesti i muke i kao takvi imamo na sreću kome doći i nismo sami na ovome svijetu. Čak i onaj koga svi napuste, obitelji i prijatelji, uvijek ima onog jednog prijatelja, Isusa, koji nam je došao da bi pokazao koliko nas Bog ljubi. Njegov dolazak nije samo povijesna stvar, već on je sada otajstveno prisutan u našoj vjeri kao onaj koji nas ljubi te najveći i najbolji naš prijatelj. I što nam on kaže u Evanđelju kako ćemo se kod njega odmoriti? Tako da uzmemo jaram na sebe i da se od njega učimo. A koji je to jaram? To je njegovo ponizno i krotko srce. Uzeti Isusov jaram znači ići za njime, biti njegov učenik i učiti se od njegova ponizna i blaga srca iz kojega nitko nije isključen - rekao je biskup te dodao kako nam time Isus govori i kako mi svi imamo velika srca samo ih trebamo otvoriti kako bismo prihvaćali sve ljude oko sebe baš onakvima kakvi oni jesu.

Na kraju biskup je i poručio kako je važno biti ponizan i prihvaćati istinu o sebi, poput Ivana Krstitelja koji je kad su ga pitali je li on Mesija, odgovarao kako nije, nego je glas iz pustinje koji priprema Mesiji dolazak.

Nakon popričesne molitve mise biskup je čestitao svima okupljenima desetu obljetnicu Centra i zaželio blagoslovljen nadolazeći Božić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!