Biskup Košić predvodio misu zadušnicu za vlč. Antuna Grahovara

Povodom 29. godišnjice mučeničke smrti vlč. Grahovara, sisački biskup se osvrnuo na velikog svećenika i njegovu tragičnu priču.

biskup.jpg
Autor
Mediji sisačke biskupije/L.Ž.
Fotograf
Mediji Sisačke biskupije
Objavljeno:
 
11.11.2019 10:48
Misu zadušnicu povodom 29. godišnjice mučeničke smrti vlč. Antuna Grahovara, župnika sisačke župe Pohoda BDM, predvodio je u petak 9. studenog u istoimenoj crkvi na sisačkom Viktorovcu biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, dekan Sisačko-katedralnog dekanata preč. Krešimir Bulić, vlč. Ivica Kovačić i više svećenika.
Na početku pozdravljajući okupljene domaći župnik vlč. Ivan Grbešić podsjetio je da u slavlju ove svete mise zahvaljujemo za svećenički život vlč. Antuna.

U homiliji je biskup podsjetio kako je upravo na ovaj dan i blagdan posvete Lateranske bazilike ustvrdivši kako i današnja govore o povezanosti ova dva događaja: Božji hram i ubojstvo.

- U prvoj poslanici Korinćanima sv. Pavao govori o Crkvi koja je Hram Božji. Svatko je pozvan dograđivati, ali Apostol upozorava: samo na temelju koji je postavljen, a to je Isus Krist. I ne samo zajednički, nego i pojedinačno, svaki krštenik hram je Božji, hram Duha Svetoga. Stoga daje upozorenje, gotovo prijetnju na kraju pročitanog odlomka: "Ako tko upropašćuje hram Božji, upropastit će njega Bog. Jer hram je Božji svet, a to ste vi" - poručio je biskup.

Biskup je podsjetio i na dobrotu vlč. Antuna ustvrdivši kako je ona bila znana u čitavom Sisku.

- Ubojica nije imao drugog razloga da mu naudi osim jer je mrzio katoličku vjeru ili on ili oni koji su ga poslali te je bilo dovoljno samo to što je Antun bio katolički svećenik. Trebalo je udariti pastira da bi se razbježalo stado – podsjetio je biskup na tragičan kraj velečasnog Antuna.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!