Biskup Košić zatvorenicima: Dugujemo svoj život nekome

U homiliji biskup je podsjetio kako idemo u susret najradosnijem kršćanskom blagdanu, proslavi rođenja Isusa Krista Sina Božjega.

10.jpg
Autor
biskupija-sisak.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
biskupija-sisak.hr
Objavljeno:
 
18.12.2019 13:13

Sisački biskup Vlado Košić posjetio je u utorak, 17. prosinca Kaznionicu u Glini i tom prigodom predvodio misno slavlje za djelatnike i zatvorenike. U koncelebraciji bili su domaći župnik iz Gline vlč. Ivica Mađer i župnik iz Viduševca vlč. Nikola Majcen, kojem je povjereno dušobrižništvo nad zatvorenicima Kaznionice. Misi je prisustvovao i upravitelj Kaznionice gosp. Željko Šešerin sa suradnicima.

U homiliji biskup je podsjetio kako idemo u susret najradosnijem kršćanskom blagdanu, proslavi rođenja Isusa Krista Sina Božjega. Govoreći o pročitanom Evanđelju po Mateju i rodoslovlju Isusa Krista, Sina Davidova biskup je rekao kako nama danas možda sva ta silna židovska imena ništa ne znače, ali iza svakoga od njih se krije jedna velika osobna, obiteljska i nacionalna povijest.

- Tu dakle otkrivamo sve te naraštaje od Abrahama do Davida, od Davida do babilonskog progonstva te od babilonskog progonstva sve do Isusa i to nam govori kako je baš svako rođenje važno. I mi dugujemo svoj život rođenju, svakog od nas donijela je na ovaj svijet naša majka. Tako je bilo i s Isusom, ali s tom razlikom što se njegovim rođenjem otvorila potpuno nova stranica u ljudskoj povijesti jer je po Isusu Kristu sam Bog sišao među nas ljude. To je događaj koji nadvisuje same povijesne vrijednosti i postaje nadpovijestan. Upravo to mi kršćani ispovijedamo već 21. stoljeće - kazao je biskup.

Istaknuo je kako su za tu istinu da je Isus Sin Božji koji je postao čovjekom, kršćani polagali živote i bili su spremni odreći se i samih sebe da bi potvrdili tu vjeru u Spasitelja. Zato Božić nije običan blagdan, zato Božić nije samo neki blagdan narodnih običaja kako ga nažalost žele nek prikazati i na to svesti.

- Čitav svijet stvarno zahvaća neka posebna radost uz taj događaj, ali mi kao vjernici ne želimo ostati samo na površini i vidjeti samo vanjsku stranu ovog blagdana i one elemente koji samo zadovoljavaju potrebu za blještavilom i slavljem. Mi smo pozvani Božić gledati dublje, gledati ga svojom vjerom da se i sami, kao što su se u božićnom događaju okupili mnogi ljudi koji su se zaputili u Betlehem, i mi poklonimo novorođenom Spasitelju - poručio je biskup progovorivši još o veličini tog Božjeg dara, silasku Sina Božjega u ovaj svijet.

Na kraju svim okupljenima nadolazeći Božić čestitali su biskup i vlč. Majcen poželjevši mir i Božji blagoslov u novoj 2020. godini.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije