Blagdan svetog Antuna Padovanskog u Odri

Večernje misno slavlje predslavio je sisački biskup Vlado Košić.

download-(1).jpg
Autor
biskupija-sisak.hr/Laudato/J.B.
Fotograf
biskupija-sisak.hr
Objavljeno:
 
14.06.2017 10:09
Nakon duhovne priprave kroz trinaest utoraka, župa sv. Antuna Pustinjaka u Odri Sisačkoj svečano je u utorak 13. lipnja proslavila blagdan svog suzaštitnika sv. Antuna Padovanskog. Večernje misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Sašom Jozićem, katedralnim župnikom preč. Marko Karačom, župnikom iz Sela i dekanom preč. Matom Sukalićem, župnikom iz Martinske Vesi vlč. Matom Malekinušićem i župnikom iz Prelošćice preč. Damirom Cekovićem.  
 
Na početku sve okupljene, uključujući i brojne hodočasnike iz okolnih župa, pozdravio je vlč. Jozić zahvalivši im na dolasku i štovanju ovog sveca.
 
U homiliji povezavši životni put sv. Antuna i bl. Alojzija Stepinca biskup je istaknuo kako je naš blaženik prije svega bio hrabar čovjek. 
 
- Bl. Alojzije je bio hrabar jer se nije borio za sebe već za Božje ime. Za vrijeme Drugog svjetskog rata riskirao je svoj život i hrabro spašavao sve one koji su bili u potrebi i koji su bili progonjeni bez obzira na vjeru, naciju i rasu. Znao je dobro da ga vlast ne voli, ali on se nije bojao suprotstaviti nemoralnim potezima koji su vodili u zločine te se borio za svakog čovjeka zalažući se za Evanđelje. Možemo tako reći da je i sv. Antun veoma hrabro nastupao kada je kao propovjednik obraćao mnoge krivovjerce i heretike, tako i dobivši naziv 'malj heretika'. Poput malja njegova je riječ početkom 13. stoljeća udarala u srce krivovjeraca kada je kao redovnik obilazio gradove i po trgovima propovijedao. On je svojom pojavom plijenio toliko da su se mnoštva obraćala, prihvaćala obraćenje, pokoru i povratak u Katoličku Crkvu. Njegova hrabrost vidi se već na početku njegovog redovničkog života kada je u Koimbri u Španjolskoj, gdje je bio u samostanu, doživio da su iz Afrike donijeli mrtve franjevce koji su za ime Isusovo podnijeli mučeništvo. On je tada izrazio želju da ga provincijal pošalje u Afriku te da i sam podnese mučeničku smrt za vjeru. Taj mladi redovnik bio je željan svoju vjeru propovijedati i za nju trpjeti i nije se ničega bojao. Svetog Antuna Padovanskog obično u prikazima možemo vidjeti kako nosi u naručju dijete Isusa, a pod Isusom se nalazi Evanđelje. To je zato jer se on toliko hranio Riječju Božjom da sve ono što je govorio, to je i proživio. To su poruke i za nas da trebamo i mi često čitati Sveto pismo i razmišljati nad Božjom Riječju i tu Riječ provoditi u život -, poručio je okupljenima biskup. 
 
U nastavku podsjetivši kako je ovaj svetac i zaštitnik djece, biskup je pozvao okupljene da u ovoj Godini djece u Sisačkoj biskupiji osobito mole upravo za njih. 
 
- Molimo danas za djecu da rastu u vjeri i da mogu spoznati pravu vjeru, da se ne izgube u ovom svijetu i da od malena upijaju Božju Rijei i da po njoj žive. Molimo i za naše obitelji i za našu Domovinu i ne možemo reći da nas se ne tiče kroz što prolazi. Naša Vlada koja se voli nazivati da je demokršćanska odrekla se jednog potpredsjednika koji je bio u 'Hodu za život', a prima drugog koji je hodao u 'paradi ponosa'. To vam je naša demokršćanska Hrvatska. Moramo se moliti za Domovinu da nas 86% katolika imamo svoje predstavnike, da ne budemo gurani stalno u neku defanzivu i na margine te da možemo kreirati život u slobodi kako bi naša djeca imala budućnost u Hrvatskoj -, zaključio je biskup. 
 
Nakon mise mladi više sisačkih župa predvođeni autoricom teksta vjeroučiteljicom Nikolinom Milatović izveli su predstavu ''Alojzije Stepinac – život i djelo''. Predstava je nastala na inicijativu biskupa Košića, a kroz glavni motiv, Stepinčevo geslo ''U tebe se, Gospodine, uzdam'', za cilj ima predstaviti uzoran život blaženika od dječje dobi, preko mladosti, svećeničkog života sve do smrti, te promovirati molitvu za proglašenje kardinala Stepinca svetim.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije