Ceković: Nama ljudima nije da sudimo i osuđujemo, nego da oprostimo

Događaj je organizirao Mjesni odbor Mošćenica, a molitvu ispred spomenika posvećenog svim poginulim Mošćeničanima predvodio je župnik župe Preobraženja Gospodnjeg vlč. Damir Ceković.

1.jpg
Autor
biskupija-sisak.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
biskupija-sisak.hr
Objavljeno:
 
19.11.2019 12:47

U predvečerje Dana sjećanja na žrtve Škabrnje i Vukovara, u ponedjeljak 18. studenoga, u Mošćenici, naselju u gradu Petrinji mještani su već tradicionalno položili lampione uzduž ulice Ante Starčevića, najprometnije ulice naselja koja povezuje Petrinju i Sisak. Događaj je organizirao Mjesni odbor Mošćenica, a molitvu ispred spomenika posvećenog svim poginulim Mošćeničanima predvodio je župnik župe Preobraženja Gospodnjeg vlč. Damir Ceković.

Bitno je istaknuti da je upravo Mošćenica ponijela teško breme tijekom Domovinskog rata. Za vrijeme rata kao "župnik na prvoj crti bojišnice" u Mošćenici bio je današnji sisački biskup mons. Vlado Košić, a kapela u Mošćenici koja je posvećena Sv. Jakovu apostolu bila je srušena i kasnije obnovljena.

Na spomendan pada Grada heroja u župnoj dvorani na petrinjskoj Slatini služena je sveta misa za sve poginule i nestale u Vukovaru, Škabrnji, ali i cijeloj domovini. Svetu misu je predvodio domaći župnik, vlč. Damir Ceković uz koncelebraciju policijskog kapelana vlč. Ive Borića i posluživanje trajnog đakona vlč. Vjekoslava Uvalića. Misi je nazočio i gradonačelnik grada Petrinje i saborski zastupnik g. Darinko Dumbović.

U propovijedi vlč. Ceković je naglasio bitnost oprosta, jer na nama ljudima nije da sudimo i osuđujemo, nego da oprostimo. Krist nas sve zajedno uči da oprostimo bratu svome bez obzira koliko teško to bilo. Župljani ove župe mogu suosjećati s Vukovarcima jer je Grad Petrinja bio jedan od gradova koji je podnio najveće stradanje u Domovinskom ratu.

U čast svim stradalim Vukovarcima župljani su upalili svijeće uz župnu dvoranu, a u 18 sati i 11 minuta su zazvonila novopostavljena zvona na župnoj crkvi u čast stradalima.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!