Dan susreta kršćanskih pokreta, zajednica i udruga

Susret je zaključen svečanim misnim slavljem u katedrali koje je predvodio biskup Košić.

7.jpg
Autor
biskupija-sisak.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
biskupija-sisak.hr
Objavljeno:
 
14.10.2019 11:26

Dan susreta crkvenih pokreta, zajednica i udruga s područja Sisačke biskupije održan je nedjelju, 13. listopada u Dvorani pastoralnog centra „Petar Žagmeštar“ katedralne župe u Sisku.

Na početku sve okupljene pozdravio je povjerenik za pastoral crkvenih pokreta, zajednica i udruga preč. Krešimir Bulić, a predavanje o pozivu na svetost održao je župnik iz Hrastovice fra Dragan Grizelj. Pedesetak okupljenih predstavnika različitih zajednica pozdravio je i biskup Košić ohrabrivši ih u njihovom djelovanju.

Susret je zaključen svečanim misnim slavljem u katedrali koje je predvodio biskup Košić u zajedništvu s povjerenikom preč. Bulićem, kancelarom mr. Jankom Lulićem i katedralnim župnikom preč. Markom Karačom.

U homiliji osvrnuvši se na čitanja biskup je rekao kako ona prije svega govore o zahvalnosti.
- Čuli smo kako je Isus ozdravio gubavce koji su ga došli zamoliti da im se smiluje, a on ih nije ni dodirnuo već ih je poslao da se pokažu svećenicima u hramu. Možda su si mogli pomisliti poput onog Naamana Sirca iz prvog čitanja da neće biti ništa od toga. On je pak ozdravio po riječima proroka Elizeja i koji mu je rekao neka ide i okupa se sedam puta u Jordanu. Bio je ljut i htio je otići kući misleći da mu to neće pomoći, da ga nisu nagovorile sluge da to ipak učini - kazao je biskup.

- Na kraju učinivši to kako je prorok tražio, očistio se od gube. Tako i ovi gubavci umjesto da viču: 'nečisti, nečisti', kako bi iz daleka upozorili zdrave, oni viču: 'Isuse, Sine Davidov, smiluj nam se. On ih šalje svećenicima, oni iako nevoljko i misleći što će se takvi pokazivati pa i neće ih pustit u hram, primijetili su u hodu, malo po malo, da se s njima nešto događa. Oni su povjerovali u Isusove riječi i to je bilo dovoljno da ozdrave. Međutim samo jedan od njih se vraća i Isusu zahvaljuje. A Isus kao da se šali i pita ga: 'Zar vas nije bilo deset? Gdje su ostala devetorica?' Ovi brojevi mogu se prenijeti i na nas u Crkvi Božjoj. I nas je možda tek deset posto onih koji osjećaju potrebu da za Božja dobročinstva koja nam daje i zahvalimo njemu. Da mu padnemo pod noge i kažemo: hvala ti Gospodine - rekao je biskup upozorivši kako je jedan od preduvjeta zahvalnosti poniznost koje kao vrline sve manje ima.

U nastavku biskup je rekao kako je danas dan kada se po župama prikazuju darovi njiva, vinograda i voćnjaka i želi se reći Bogu hvala na svemu primljenom.

- Bogu smo zahvalni za njegove darove, ali i za sposobnost da smo mogli činiti onaj dio koji pripada nama ljudima da bi do ovih plodova došlo. I na toj suradnji s Bogom trebamo biti zahvalni, da dođemo do onoga cilja koji on ima za nas. A koji je to cilj koji čovjek treba ostvariti na ovom svijetu? To je pitanje za svakog od nas i za svakog od nas odgovor je drugačiji. Tako i u Crkvi postoje različite zajednice živih krugova u kojima se okupljaju ljudi na različite načine. Te zajednice stvara Bog svojih Duhom i to je ono što ih i veže - ustvrdio je biskup te potaknuo okupljene koji nisu članovi neke zajednice da se uključe u brojne molitvene, karitativne ili neke druge skupine, a kako bi još aktivnije živjeli svoju vjeru.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije