Komarevo proslavilo blagdan svoje zaštitnice

Župa sv. Katarine u Komarevu svečano je u ponedjeljak 25. studenoga proslavila svetkovinu svoje nebeske zaštitnice.

1.jpg
Autor
biskupija-sisak.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
biskupija-sisak.hr
Objavljeno:
 
26.11.2019 16:29

Župa sv. Katarine u Komarevu svečano je u ponedjeljak 25. studenoga proslavila svetkovinu svoje nebeske zaštitnice. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bili su domaći župnik vlč. Robert Jakica, kancelar mr. Janko Lulić, katedralni župnik preč. Marko Karača, župnik iz Sunje vlč. Ivan Faletar, župnik iz Volodera vlč. Marijan Štingl i župni vikar iz sisačke župe sv. Josipa Radnika fra Filip Pušić.

Ovim slavljem ujedno je obilježen i završetak višegodišnjih radova na župnoj crkvi, a koja je nakon što je prošle godine dobila novu fasadu i krovište, sada u potpunosti uređena i iznutra.

Uz brojne vjernike slavlju su nazočili i predstavnici županijske i gradske vlasti, a slavlje je animirao HPD „Slavulj“ iz Petrinje pod ravnanjem mo. Josipa degl' Ivellia.

U homiliji, govoreći o sv. Katarini biskup je rekao kako osim katolika ovu sveticu slave gotovi svi kršćani jer njezino štovanje seže u same početke Crkve, pa tako i samostan pod Sinajem gdje počiva njeno tijelo slovi za jedan od najstarijih kršćanskih samostana u svijetu.

- Ona je stradala kao mučenica i djevica radi kršćanskog imena te se nije željela pokoriti carevoj naredbi i upravitelju Maksiminu, prinijeti caru tamjan i priznati ga kao boga. Upravo je zato i ubijena 307. godine, a to su godine kada je stradao i naš sisački biskup Kvirin. Njezina biografija je kratka. Bila je kraljevskog roda i Maksimin je želio da postane njegova žena i da štuje te rimske bogove, a ona kao kršćanska koja je tek prigrlila vjeru u Krista to nije nikako željela. Maksimin unajmio je čak 50 najvećih znanstvenika i mudraca da je uvjere i u Aleksandriji se razvela rasprava između nje i tih mudrih ljudi. Na kraju nisu oni nju odvratili od Krista, već su se oni obratili i krstili te su na kraju bili mučeni i ubijeni baš kao i Katarina - podsjetio je biskup te se u nastavku zapitao što nam to zapravo govori današnji blagdan.

- Mi kršćanske mučenike slavimo od najranijih vremena kao najvrjednije članove Crkve koji su bili osobito hrabri. Tu hrabrost dobili su od samoga Spasitelja, da su u svojoj muci i slabosti imali jakosti da se odupru nasilnicima koji su im prijetili, a vjernost prema njemu je razlog zašto se nisu bojali ni smrti. To je ta vjernost koja resi i Katarinu kao djevicu i mučenicu. Budi vjeran sve do smrti i dat ću ti vijenac života, kaže Isus u Otkrivenju. To je vrlo važna poruka za sve nas: biti vjeran i ustrajati i ne biti pokolebljiv, nego imati stav i kičmu i znati odolijevati i pred carevima ovoga svijeta - kazao je biskup.

Govoreći o Katarini kao ženi, biskup je ustvrdio kako ona ima posebno mjesto u kultu Crkve jer je zajedno s Majkom Božjom Marijom afirmirala dostojanstvo žene.

-To dostojanstvo utemeljio je već sam Isus Krist. Danas se govori u liberalnim krugovima i feminističkim filozofijama da treba dati neka posebna prava ženama kao i muškarcima i sve je to uredu kada ne prelazi granicu gdje se nasuprot kao muškom vladanju u društvu, sada trebalo ustoličiti žensko vladanje. Ravnopravnost spolova nije u tome u tome tko će nad kime vladati, već bi trebalo biti u tome tko će doseći svetost, puninu ljudskosti i biti uzor drugima u pravednosti, istinoljubivosti i poštenju. To je žena sposobna, ali treba i priznati njezine razlike. Te razlike ne znače da ona nije ravnopravna s muškarcem, nego je jednostavno Bog zamislio muško i žensko i da u tom skladu muškog i ženskog da bude čovjek. To i piše i na prvoj stranici Biblije. Čovjek je potpun tek u tom zajedništvu. Žena ima neke kvalitete koje muškarac nema, a i obrnuto. Pa ne može muškarac biti majka. Danas se eksperimentira, pa se čovjek pokušava igrati i sa samom ljudskom naravi i u genetskom smislu i u raznim ideologijama gdje se čovjeku ta narav koju mu je Bog dao želi izmijeniti - rekao je biskup te zaključio kako se dostojanstvo žene i muškarca nalaze u poslušnosti Bogu.

Na kraju okupljenima se obratio i vlč. Jakica zahvalivši svima na dolasku. On je i podsjetio kako je ova crkva puno puta kroz povijest bila kamen spoticanja i smetala je mnogim okupatorima, a osobito u Domovinskom ratu.

- Mržnja se toliko trudila da razori ovaj sveti hram. Premda je crkva bila teško ranjena, izrešetana gelerima i mecima, ostala je ponosno stajati i svjedočiti da je ovdje dobrodošao svaki dobronamjerni čovjek i svaki vjernik koji želi zahvaljivati i slaviti Boga, svaki čovjek koji je željan utjehe i koji želi moliti Boga za svoje potrebe - poručio je Jakica zahvalivši na kraju svima koji su pomogli u obnovi crkve.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!