Krštenje osmog djeteta obitelji Uvalić

Svetu obitelj možemo slijediti u zajedništvu, pobožnosti, hodočašćima, praštanju, poučljivosti i poslušnosti.

_MG_0052.jpg
Autor
Mediji Sisačke biskupije/Laudato/M.P.
Fotograf
Mediji Sisačke biskupije
Objavljeno:
 
30.12.2018 17:45

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na blagdan Sv. obitelji, u nedjelju, 30. prosinca, u župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji, svečano misno slavlje tijekom kojeg je krstio Saru, osmo dijete u obitelji Kristine i Ilije Uvalić.
 
U koncelebraciji bili su domaći župnik vlč. Damir Ceković i policijski kapelan kapelanije sv. Kvirina vlč. Ivo Borić, a služio je đakon Vjekoslav Uvalić.
 
U homiliji biskup je istaknuo kako se danas slavi sveta nazaretska obitelj Isusa, Marije i Josipa uzor svim drugim obiteljima koje bi trebale biti mjesto gdje Bog posebno dolazi, gdje se Boga slavi i mjesto gdje se živi prema krepostima i zapovijedima koje od nas Gospodin traži.
 
- Ova sveta čitanja nam govore kako je obitelj povezana s Bogom. U prvom čitanju Knjige Samuelove rečeno je kako je Ana donijela svoga sina u Hram nakon što ga je isprosila od Gospodina. Mnoge majke mogu isto tako reći da zahvaljuju upravo Bogu što su dobile dijete i što im je molitva uslišana. Čuli smo i kako je majka posvetila svog sina da bude u hramu, što to znači? Ona ga je na neki način darovala da ga tamo odgoji svećenik Eli i da on i sam postane hramski službenik. To nam svima govori da je lijepo ako u obiteljima nikne duhovno zvanje i da roditelji trebaju dati podršku svojoj djeci koja žele biti svećenici, redovnici ili redovnice. Služiti se Bogu može i treba na mnogo načina, ali ta relacija i veza s Bogom vrlo je važna za svaku obitelj - poručio je biskup.  
 
Govoreći o pročitanom Evanđelju po Luki biskup je podsjetio kako ono donosi zgodu kada su Isus i Marija išli s Isusom na hodočašće u hram.
 
- Tu je Sveta obitelj doživjela jedan zanimljiv događaj gdje je Isus ostao u Hramu, a kada su ga Josip i Marija u žalosti tražili i našli on im je rekao: 'Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?'. Isus se tu postavio kao da je u kući svoga Oca, a oni to nisu razumjeli. Dakle nije njegov otac Josip, već Otac Nebeski koga treba častiti. I tako pođe on s njima u Nazaret i bijaše im poslušan te je napredovao u mudrosti, milosti i znanju pred Bogom i ljudima kao član Svete obitelji, ali i kao Sin Božji. Dragi roditelji, braćo i sestre, svi smo mi pozvani da slijedimo tu Svetu obitelj. Ne možemo je slijediti u onome što nismo, ali možemo u zajedništvu, pobožnosti, hodočašćima, praštanju, poučljivosti koju imaju s jedne strane roditelji prema djeci, a s druge poslušnosti koju pružaju djeca prema roditeljima. Taj sklad i harmonija potreba je u svakoj našoj obitelji i to je ono na što nas upućuje današnji blagdan - rekao je biskup te ustvrdio kako to zajedništvo obitelji ne smije ničim biti ugroženo.
 
Na kraju misnog slavlja roditeljima i kumovima čestitao i župnik Ceković, a biskup im je uručio prigodne darove Biskupije. Uz rodbinu i kumove krštenika slavlju su nazočili i brojni župljani ove župe, a animirao ga je Mješoviti župni zbor.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!