Lovrenčevo u Petrinji

'Gospodin će nas pitati ono što će njemu biti bitno, a to je jesmo li bili bližnji, jesmo li bili doista čovjek.'

lovrecevo.jpg
Autor
Mediji Sisačke biskupije/Laudato/M.P.
Fotograf
Mediji Sisačke biskupije
Objavljeno:
 
11.08.2019 09:26

Petrinjska župa sv. Lovre svečano je u subotu, 10. kolovoza proslavila blagdan svoga nebeskoga zaštitnika i zaštitnika Grada Petrinje. Svečano Misno slavlje, u prepunoj župnoj crkvi predvodio je rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu mr. Anđelko Košćak u zajedništvu s domaćim župnikom preč. Josipom Samaržijom, generalnim vikarom Sisačke biskupije mons. Markom Cvitkušićem i desetak svećenika.
 
Na početku homilije mr. Košćak je čestitao okupljenima blagdan sv. Lovre istaknuvši veliku radost što je danas u Petrinji.
 
Govoreći o sv. Lovri i njegovom životu mr. Košćak je istaknuo kako kao i o mnogim drugim svecima iz toga vremena nemamo mnogo podataka o njemu, a ti podaci u konačnici nisu toliko ni važni.
 
- Nego, Gospodin će nas pitati ono što će njemu biti bitno, a to je jesmo li bili bližnji, jesmo li bili doista čovjek, osoba koja prepoznaje nevoljnog čovjeka pokraj sebe i naviješta tom čovjeku Krista. Jesmo li bili oni koji žele svojim životom navijestiti onoga koji je uvijek s nama, kao što smo i čuli u drugom čitanju, onoga koji nas uvijek daruje. Gospodin je uvijek s nama i daruje nas u izobilju. Mi tome želimo biti svjedoci i tome je i svjedok bio sv. Lovro - zaključio je rektor Košćak.
 
Nakon popričesne molitve, preč. Samaržija zahvalio je gostu na predvođenju slavlja i čestitao svim okupljenima blagdan sv. Lovre i Dan Grada Petrinje.
 
Prije Mise održana je i svečana procesija oko gradskog parka u kojoj su osim brojnih vjernika petrinjskog i sisačkog kraja koji tradicionalno hodočaste u Petrinju na ovaj blagdan, sudjelovali i predstavnici branitelja, policije, vojske, kulturno-umjetničkih društava, DVD-a, Gradske limene glazbe Petrinja i drugih javnih institucija.
 
Proslavi je prethodila trodnevna duhovna priprava koju su predvodili don Danijel Vidović, SDB, o. Artur Makara, SCJ, i fr. Nikola Leopold Noso, OP.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!