Mons. Cvitkušić: Pravi je smisao čovjekova življenja na zemlji u davanju

'Čovjek govori ono što smatra najvažnijim baš u onom trenutku kada zna da odlazi, da umire.'

vc-sisak.jpg
Autor
Mediji Sisačke biskupije/Laudato/M.P.
Fotograf
Mediji Sisačke biskupije
Objavljeno:
 
19.04.2019 10:38

Misu večere Gospodnje, spomen ustanovljenja Euharistije, na Veliki četvrtak 18. travnja, predvodio je u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku, sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bio je generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača i supsidijar preč. Milan Begić, a služio je đakon Ivan Ćorić.
 
U homiliji mons. Cvitkušić je podsjetio kako se kršćani na Veliki četvrtak okupljaju da svečano proslave uspomenu na Kristovu Posljednju večeru, a na kojoj je on svojoj Crkvi ostavio Euharistiju, svećeništvo i novu zapovijed ljubavi.
 
- Na Posljednjoj večeri Isus uzima kruh, lomi ga i daje ga svojim učenicima govoreći: Ovo je moje tijelo – za vas. On nam daje kruh i vino, svoje tijelo i krv kao uspomenu na svoju muku i kao znak svoje nazočnosti među svojima – rekao je mons. Cvitkušić.
 
U nastavku, propovjednik je istaknuo da nam Isus na Posljednjoj večeri govori o važnosti i uzvišenosti poniznog služenja.
 
- On kao posljednji sluga pere noge svojim učenicima. Kada su se oni pitali što bi to trebalo značiti, Isus im je odgovorio: 'Primjer sam vam dao da i vi činite što ja vama učinih'. Bila je to zadnja poruka koju je Isus učenicima rekao prije svoje smrti. Čovjek govori ono što smatra najvažnijim baš u onom trenutku kada zna da odlazi, da umire. Tako je i Isus na Posljednjoj večeri pokazao da je pravi smisao čovjekova življenja na zemlji u davanju, u darivanju iz ljubavi. Onaj tko iz ljubavi sebe daje i predaje, već ovdje na zemlji nalazi svoj mir i radost - zaključio je mons. Cvitkušić.

Nakon propovijedi, a prema drevnoj tradiciji liturgije svetog Trodnevlja, biskup Košić oprao je noge dvanaestorici muškaraca: svećenicima i bogoslovima.
 
Po završetku pričesti, posvećene hostije su prenesene u svetohranište na pokrajnjem oltaru Svetog Josipa nakon čega se biskup s koncelebrantima te okupljenim vjernicima zadržao u tišini i molitvi.
 
Slavlje je pjevanjem uveličao Katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i vlč. Roberta Jakice.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije