Mons. Košić: 'Doista je potreba suradnja između župnika i župljana'

Sisački biskup Vlado Košić u službu je uveo novog župnika vlč. Branka Koretićau Župu Sv. Petra u Ivanić-Gradu.

_MG_0891.jpg
Autor
Mediji Sisačke biskupije/Laudato/M.P.
Fotograf
Mediji Sisačke biskupije
Objavljeno:
 
27.08.2017 19:34

Uvođenje u službu bilo je za vrijeme svete mise koju je mons. Košić predslavio u nedjelju 27. kolovoza. Ujedno je zahvalio na dosadašnjoj službi župniku u miru mons. Josipu Ćoriću.
 
U koncelebraciji je bio i vlč. Vilim Koretić  koji je na početku okupljenima pročitao biskupovu odluku o dodjeli Odlikovanja Sv. Kvirina za osobit doprinos Sisačkoj biskupiji mons. Ćoriću, te biskupovo imenovanje vlč. Branka Koretića novim župnikom ove župe. 
 
Mons. Košić se u homiliji osvrnuo na pročitano Evanđelje koje govori o ispovijedanju prave vjere.
 
- Isus u Cezareji Filipovoj pita svoje apostole: 'Što ljudi govore tko sam ja?'. Prevedeno u naše vrijeme mi bismo danas mogli pitati što mediji pišu o Crkvi, što govore građani o Crkvi…?  Tako bismo sigurno saznali da jedni kažu ovo, drugi ono, ali na kraju je li to ispravno mišljenje? Nije! Svi su nešto slutili, neki su čak rekli da je On uskrsli Ivan Krstitelj, da je prorok Izaija ili Jeremija. Nisu imali pravog odgovora. Isus je ovo pitanje samo postavio kako bi uveo u bit razgovora i pitao svoje apostole: 'Što vi kažete tko sam ja?' – rekao je biskup.
 
Naglasio je kako je Isus želio znati koji je njihov stav i njihova vjera o njemu.
 
- Tada, ispred svih ustaje Šimun Petar i ispovijeda pravu vjeru: 'Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga'. Mesija, onaj koga su stoljećima Židovi iščekivali i koji je najavljen kao Otkupitelj svijeta, to si ti – rekao je mons. Košić.
 
Tada mu Isus kaže da se više neće zvati Šimun nego Petar Stijena i da će on na toj stijeni sagradit Crkvu svoju i da je vrata paklena neće nadvladati.
 
- Apostol Petar koji je zaštitnik i vaše župe temelj je naše vjere. Mi trebamo naš život graditi na Kristu koji je čvrsta stijena i na vjeri da je On naš Spasitelj. Tu vjeru ispovijeda Petar apostol, papa Franjo kao njegov nasljednik i čitava Crkva Kristova. Mi smo nasljednici te vjere i na nama je da gradimo svoju životnu egzistenciju, naš zajednički dom, Crkvu Katoličku tako da ona opstaje i da je ništa, ni đavao ni vlast paklena, neće nadvladati – naglasio je sisački biskup.
 
U nastavku biskup se osvrnuo na životni i svećenički put mons. Ćorića.
 
- Zadnjih 39 godina ovu župu svojim služenjem obilježio je naš dragi mons. Ćorić koji je kao pastir stada ispovijedao ovdje tu Petrovu vjeru o Isusu Kristu Spasitelju. Propovijedao je na ovom mjestu, krstio, vjenčao, pripremao za sakramente, pokapao i činio sve ono što jedna zajednica treba od svog pastira koji je predvodi putem Krista. Njegova je dob takva da je po kanonskom pravu zatražio da se umirovi, ali ostaje tu na pomoć novom župniku – podsjetio je biskup.
 
Dodao je i kako će vjernike sada predvoditi novi župnik vlč. Branko.
 
- I ja vas pozivam na suradnju s njime. Danas je doista potreba suradnja između župnika i župljana, da svi jedni drugima pomažu, osluškuju, sugeriraju i zajedno grade taj Dom Božji koji trebamo izgrađivati i u koji se svatko od nas treba ugraditi kao dragocjeni dio Crkve Božje - rekao je biskup dodavši kako novom župniku posebno na srce stavlja brigu o mladima ove župe.
 
Nakon pričesti u ime župne zajednice mons. Ćoriću je zahvalio dr. Mile Marinčić ističući kako je svojim djelovanjem zauvijek obilježio ovaj kraj.
 
- Davali ste nam smjernice i putokaze kako nema drugog puta doli onoga koji je odredio naš Gospodin Isus Krist. Taj put često znači teškoću, bol i patnju, često je posut trnjem, ali izreka kaže 'per aspera ad astra' – po trnju do zvijezda. Hvala vam, monsinjore, za strpljivost kojom ste sve podnosili, ali ljubav je naprosto takva - rekao je Marinčić istaknuvši još kao zanimljivost podatak kako je mons. Ćorić u 39 godina imao 2882 krštenja, 1026 vjenčanja i 2409 sprovoda.
 
Nakon pozdravne riječi župniku u miru mons. Ćoriću uručeni su darovi koje su pripremili župljani, između ostalog slika u staklu na kojoj je crkva sv. Petra i župnikovo mladomisničko geslo ''Dođi kraljevstvo pravde, ljubavi i mira''.
 
Na kraju okupljenima se obratio i novi župnik vlč. Koretić zahvalivši biskupu na povjerenju što ga je poslao u ovu dobru župnu zajednicu te istaknuvši kako se iznimno veseli suradnji sa svim župljanima.
 
Misno slavlje animirao je Mješoviti župni zbor, a prigodnu pjesmu ''Samo Bog je ljubav moja'' otpjevavao je Ženski vokalni sastav ''Ive''.
 
Uvođenja u službu novih župnika održana su i u drugim župama Biskupije. Tako je novog upravitelja župe Lasinja vlč. Danka Bizjaka u službu uveo generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, novog župnika sisačke župe Pohoda BDM vlč. Ivana Grbešića u službu uveo kancelar vlč. Janko Lulić, novog upravitelja župe Martinska Ves vlč. Ivicu Šimunovića u službu je uveo preč. Tugomil Radiček, a novog upravitelja župe Komarevo vlč. Roberta Jakicu u službu je uveo preč. Marko Karača. 
 
 

Fotogalerija
_MG_0882
_MG_0944

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!