Mons. Košić katekumenima i krizmanicima: pođite za Isusom

U sisačkoj katedrali kršteno 5 katekumena i 11 kandidata primilo sakrament Svete potvrde.

thumbnail__MG_1501.jpg
Autor
Sisačka biskupija/Laudato/K.P.
Fotograf
Sisačka biskupija
Objavljeno:
 
14.06.2020 09:31

Sisački biskup Vlado Košić predslavio je u subotu 13. lipnja u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku svečano misno slavlje tijekom kojeg je krstio 5 odraslih katekumena i podijelio sakrament Svete potvrde 11 kandidata.

Podsjetivši kako je danas blagdan sv. Antuna Padovanskog, sveca svega svijeta, biskup se zapitao što nam on to danas poručuje?

- Njegov primjer govori nam da sveci nisu neki nadzemaljski ljudi, neka posebna stvorenja koja imaju nadnaravne moći, nego su to prije svega iskreni vjernici koji pokazuju da su se u svom životu opredijelili i odlučili poći za Kristom. Onaj tko pođe za njim time sve dublje ulazi i u otajstvo vjere i ljubavi prema Gospodinu. Tada on čovjeka dariva svojim darovima i pomaže mu da otkrije što je bit odnosa s Bogom i kako čovjek može živjeti kao njegov učenik. Drugi vatikanski sabor kaže da je svetost u tome da imamo savršenstvo u ljubavi. Ne poziva nas dakle na bezbrojne molitve, klanjanje i pobožnost, nego na ljubav, jer tko je savršen u ljubavi taj je postigao svetost. Svetost je u Bogu i on je jedini stvarno svet, a tko slijedi Krista Gospodina i približi se Bogu samim time i u njega ulazi sve više te svetosti. Doista nema ljepše definicije o Bogu nego da je Bog ljubav, a kako je on stvorio čovjeka da bude njegova slika i prilika tada čovjek također treba odražavati i tu ljubav te božanski gledati ljude oko sebe i trudit se što više dati te ljubavi prema Bogu i bližnjima - rekao je mons. Košić.

Osvrnuvši se na životni put sv. Antuna, biskup je istaknuo kako je on čvrsto odlučio ići za Kristom, pa ako treba biti i mučenik i dati život za njega.

- Dragi krizmanici i krštenici, vi koji ulazite u puninu zajedništva s Crkvom na blagdan sv. Antuna, želim vam da i vi tako poželite poći za Isusom. Radosno se odlučite biti njegovi do kraja. Kako je to znao govoriti bl. Alojzije Stepinac svojim svećenicima: 'ili jesi ili nisi'. Tako i vi živite. Ako ste izabrali da budete vjernici, onda to stvarno i budite, odlučno i hrabro. Molim za vas dragi katekumeni i za vašu budućnost, a i radujem se zajedno s vama na ovom lijepom događaju. Želim i da znate da nije bitno to što niste ranije ili kao djeca primili sakramente. Vi sad imate jedinstvenu priliku da u jednoj zreloj dobi prihvatite Krista te da od neprilike napravite pravu priliku za svoj život. I sam vam mogu posvjedočiti da sam kao župnik i kapelan pripremao puno takvih skupina kao što ste vi i vidio sam zrele ljude koji su postali dobri vjernici koji iskreno žive svoj kršćanski život - zaključio je biskup nakon čega su katekumeni pristupili sakramentu krštenja i krizme.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!